Curry z kurczaka z czarnym pieprzem

Przepis z programu Wyprawy po przyprawy (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Curry z kurczaka z czarnym pieprzem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:



4 łyżeczki czarnego pieprzu

sok z 1 cytryny

1 łyżeczka mielonej kurkumy

szczypta soli

8 udek kurczaka

3 cebule

2 ząbki czosnku

kawałek imbiru (3 cm)

2 – 3 łyżki oliwy do smażenia

200 ml wody

sól i świeżo zmielony pieprz

sałatka z pomidorów do podania



Przygotowanie:



1. Pieprz grubo utłuc w moździerzu.

2. Udka kurczaka obrać ze skóry, włożyć do miski, dodać ¼ pieprzu, sok z cytryny, kurkumę i szczyptę soli, wymieszać i odstawić do zamarynowania na 30 minut.

3. Cebule i czosnek obrać, imbir oskrobać łyżeczką. Posiekać 1 cebulę, czosnek i imbir, utrzeć w moździerzu na pastę lub zmiksować.

4. Resztę pieprzu wsypać na suchą patelnię i cały czas potrząsając, prażyć na średnim ogniu, aż zacznie się dymić. Zsypać do miseczki.

5. Pozostałe 2 cebule pokroić na plasterki. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i usmażyć na złoto, mieszając od czasu do czasu. Dodać pastę z czosnkiem i imbirem. Mieszając smażyć, aż cały płyn odparuje.

6. Wrzucić kurczaka wraz z marynatą, wsypać uprażony pieprz, wlać wodę, zamieszać, doprowadzić do wrzenia, przykryć i dusić 30 minut na małym ogniu, aż mięso będzie odchodzić od kości, a sos zgęstnieje. Ew. doprawić solą i pieprzem.

7. Rozłożyć curry na talerze i podawać z porcjami sałatki z pomidorów i naci kolendry.



powrót

Podobne przepisy

Jagnięcina z tapenadą i pieczonymi bakłażanami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Święta (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Steki wieprzowe z zielonym groszkiem i pesto z bazylii
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia węgierska
Schab jagnięcy w cieście chlebowym
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Vitello tonnato a la Marieta
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z cielęciny
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.