Gary  Rhodes

Curry z krewetek


Przepis z programu Gary Rhodes na Karaibach (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia karaibska

Curry z krewetek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Pasta z korzeniami:

starty 4 cm kawałek świeżego imbiru

2 drobno posiekane małe cebule

4 drobne posiekane ząbki czosnku

6 małych świeżych papryczek pimento lub jedna drobno posiekana czerwona słodka papryka

2 łyżki posiekanej kolendry lub mikołajka

listki z 3 gałązek tymianku

2 łyżki posiekanej natki

1 posiekana łodyga selera naciowego

25 ml białego octu winnego

duża szczypta mielonego czarnego pieprzu



Pasta curry:

3 łyżki łagodnego curry w proszku

2 łyżki oleju roślinnego

500 g surowych sprawionych krewetek

1 łyżeczka posiekanych listków kolendry

1 drobno posiekana dymka lub ½ łodygi selera naciowego

drobno posiekane ½ papryki chińskiej, bez pestek



Przygotowanie:

Połączyć imbir, cebulę, czosnek, czerwoną paprykę, kolendrę, tymianek, natkę i selera. Przełożyć do pojemnika robota kuchennego. Wlać 25 ml octu. Zmiksować na gładką masę. Krewetki wymieszać z 2-3 czubatymi łyżkami „zielonych przypraw”. Curry w proszku połączyć z 125 ml wody tak, by powstała rzadka pasta. Krewetki podsmażać na patelni 3-4 minuty, aż zmienią kolor na jasnoróżowy. Wlać tyle wody, aby powstał gęstawy sos z curry oraz by zwilżyć krewetki. Dusić do miękkości na małym ogniu jeszcze 2-3 minuty. Domieszać posiekaną kolendrę, dymkę (lub selera naciowego) i posiekane chili. Podawać z ryżem gotowanym na parze lub z karaibskim roti.



© Gary Rhodes



powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.