Curry z koźliny

Curry z koźliny
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Moja Sri Lanka (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia lankijska

Przygotowanie:

Składniki:
400 g koźliny, najlepiej kotleciki z kością
100 g cebuli pokrojonej w kostkę
1 gałązka liści curry
1 laska cynamonu
2 ząbki czosnku
2 cienkie plastry imbiru
10-centymetrowy kawałek pandanu
10-centymetrowy pęd trawy cytrynowej
7 strączków kardamonu, zmiażdżonych
½ łyżeczki lekko uprażonej kozieradki
½ łyżeczki chili
1 łyżeczka prażonej curry
½ łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka curry z Dżafny
2 łyżeczki prażonej mielonej kolendry
1 łyżeczka prażonego mielonego kminu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 szklanka mleczka kokosowego
3 zielone chili
150 ml oleju lub 2 łyżki ghee
sok z ½ limonki

Przygotowanie:
Kroimy koźlinę w kostkę. Mięso łączymy ze wszystkimi suszonymi przyprawami, koncentratem pomidorowym i mleczkiem kokosowym. Na dużym ogniu w naczyniu z grubym dnem rozgrzewamy olej. Dodajemy olej, liście curry, czosnek, imbir, zielone chili, pandan i trawę cytrynową. Smażymy kilka minut, aż cebula się zeszkli. Do naczynia dokładamy mięso z przyprawami i mleczkiem kokosowym. Dolewamy wodę i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy 25 minut lub do czasu, gdy sos zgęstnieje, a mięso zmięknie. Dodajemy sok z limonki i doprawiamy do smaku. Zamiast koźliny możemy wykorzystać jagnięcinę.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!

Kuchnia lankijska

OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA