Curry z koźliny

Przepis z programu Moja Sri Lanka (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia lankijska

Curry z koźliny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

400 g koźliny, najlepiej kotleciki z kością

100 g cebuli pokrojonej w kostkę

1 gałązka liści curry

1 laska cynamonu

2 ząbki czosnku

2 cienkie plastry imbiru

10-centymetrowy kawałek pandanu

10-centymetrowy pęd trawy cytrynowej

7 strączków kardamonu, zmiażdżonych

½ łyżeczki lekko uprażonej kozieradki

½ łyżeczki chili

1 łyżeczka prażonej curry

½ łyżeczki kurkumy

1 łyżeczka curry z Dżafny

2 łyżeczki prażonej mielonej kolendry

1 łyżeczka prażonego mielonego kminu

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 szklanka mleczka kokosowego

3 zielone chili

150 ml oleju lub 2 łyżki ghee

sok z ½ limonki



Przygotowanie:

Kroimy koźlinę w kostkę. Mięso łączymy ze wszystkimi suszonymi przyprawami, koncentratem pomidorowym i mleczkiem kokosowym. Na dużym ogniu w naczyniu z grubym dnem rozgrzewamy olej. Dodajemy olej, liście curry, czosnek, imbir, zielone chili, pandan i trawę cytrynową. Smażymy kilka minut, aż cebula się zeszkli. Do naczynia dokładamy mięso z przyprawami i mleczkiem kokosowym. Dolewamy wodę i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy 25 minut lub do czasu, gdy sos zgęstnieje, a mięso zmięknie. Dodajemy sok z limonki i doprawiamy do smaku. Zamiast koźliny możemy wykorzystać jagnięcinę.

powrót

Podobne przepisy

Pasta z wędzonej makreli
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Pasta z tuńczyka
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Bagna cauda - gorący sos z czosnkiem i anchois
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
(odc.03) pasta z oliwek i kaparów
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sos majonezowy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pesto pietruszkowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.