Curry z kalmarów

Przepis z programu Moja Sri Lanka (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia lankijska

Curry z kalmarów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

350 g oczyszczonych kalmarów

3 kawałki goraki

¼ łyżeczki ziaren kminu

½ łyżeczki mielonej chili

½ łyżeczki mielonej kurkumy

1½ łyżeczki mielonej kolendry

¼ łyżeczki kozieradki

50 g masła klarowanego ghee

½ cebuli, drobno posiekanej

3 ząbki czosnku, drobno pokrojone

1 gałązka liści curry

2 małe zielone chili, posiekane

300 ml mleczka kokosowego

100 ml śmietanki kokosowej

sok z ½ limonki



Przygotowanie:

Korpusy kalmarów kroimy w jednocentymetrowe krążki i przekładamy do naczynia. Dodajemy macki i głowy, gorakę i resztę przypraw. Doprawiamy pieprzem. W naczyniu z grubym dnem na średnim ogniu rozgrzewamy ghee. Dodajemy cebulę, czosnek, liście curry i chili. Smażymy 4 minuty, aż cebula się zrumieni. Zwiększamy ogień, dodaj kalmary i smażymy 3 minuty, mieszając. Dodajemy mleczko kokosowe. Zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut, aż kalmary zmiękną. Dodajemy śmietankę kokosową i sok z limonki, mieszamy. Doprawiamy solą. Powinniśmy otrzymać gęsty ciemny sos.

powrót

Podobne przepisy

Pasty
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania na karnawał i imprezę
Salsa
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Bagna cauda - gorący sos z czosnkiem i anchois
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Piątkowa Foccacia - Dominik Stachowiak
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Harissa
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Inne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.