Curry z dyni i brinjal roti

Przepis z programu Moja Sri Lanka (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia lankijska

Curry z dyni i brinjal roti
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

na brinjal roti:

2 filiżanki mąki pszennej

2 łyżki masła

½ łyżeczki soli

1 filiżanka wody (lub tyle, by ciasto było wilgotne, ale się nie lepiło)

100 ml oleju



do bakłażana:

1 duży bakłażan, pokrojony w słupki

8 małych czerwonych cebulek, pokrojonych na ćwiartki

2 zielone chili

1 łyżka kurkumy + odrobina więcej

500 ml oleju

2 gałązki liści curry

4 ząbki czosnku

1 łyżeczka ziaren gorczycy

½ łyżeczki ziaren kminu

1 łyżka cukru

1 łyżka octu



na curry z dyni:

2 łyżki masła klarowanego ghee

1 gałązka liści curry

1 średnia cebula, drobno posiekana

2 ząbki czosnku

1 zielona chili

1 łyżeczki mielonej kolendry

1 łyżeczka prażonej curry

2 łyżeczki mielonego kminu

½ łyżeczki mielonej kurkumy

1 łyżka mielonej gorczycy

1 duża dynia, pokrojona w sporą kostkę

400 ml wody

100 ml śmietanki kokosowej

1 łyżeczka soli



Przygotowanie:

W naczyniu łączymy mąkę, masło, sól i wodę. Wyrabiamy ręcznie, aż powstanie niezbyt lepiące się ciasto. Formujemy kulki. Skrapiamy olejem i odstawiamy. W naczyniu umieszczamy bakłażan, cebulę, chili i kurkumę. Nakrywamy naczynie i potrząsamy nim, żeby bakłażan pokrył się przyprawami. W woku rozgrzewamy olej. Dodajemy bakłażan z cebulą i przyprawami. Zdejmujemy z ognia i przekładamy do miski. W innym naczyniu rozgrzewamy olej. Dodajemy liście curry, czosnek, ziarna gorczycy, ziarna kminu, kurkumę, cukier i na koniec ocet. Smażymy, aż przyprawy zaczną pachnieć. Sprawdzamy, czy smaki słodki i kwaśny są w równowadze. Zdejmujemy z ognia i dodajemy do bakłażana. Tymczasem przygotowujemy curry: rozgrzewamy masło klarowane i dodajemy liście curry, cebulę, czosnek i zieloną chili. Smażymy, aż przyprawy zaczną pachnieć. Dodajemy mieloną kolendrę, prażoną curry, kmin, kurkumę i gorczycę. Smażymy kilka minut. Dodajemy dynię, wodę i śmietankę kokosową. Doprawiamy solą, zwiększ ogień i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, nakrywamy naczynie i gotujemy, aż dynia stanie się miękka. Bierzemy kulkę ciasta na roti i palcami formujemy placek. Pośrodku umieszczamy łyżkę bakłażana. Zawijamy ciasto tak, żeby powstał trójkąt. Na patelni na małym ogniu rozgrzewamy olej i obsmażamy brzegi trójkąta. Następnie kładziemy trójkąt płasko i smażymy. Tak samo postępujemy z pozostałym ciastem i bakłażanem. Podajemy roti z curry z dyni.

powrót

Podobne przepisy

Salsa z czarnej fasoli
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Owoce smażone z cukrem i gorczycą
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Majonez
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Smalec z białej fasoli
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Ciasta wegańskie
Sos z nerkowców i tajskiej bazylii
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 55)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia tajwańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.