Curry z buraków i curry z fasolki wężowej

Przepis z programu Moja Sri Lanka (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia lankijska

Curry z buraków i curry z fasolki wężowej
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

na curry z buraków:

½ kg buraków, obranych i pokrojonych w kostkę

1 łyżeczka mielonej chili

1 łyżeczka mielonej kolendry

sól

1 laska cynamonu, umyta i pokruszona

1 zielona chili

5-centymetrowy kawałek pandanu

1 gałązka liści curry

2 łyżki masła klarowanego ghee

1 duża cebula, drobno posiekana

2 ząbki czosnku, drobno posiekane

1 łyżeczka cukru

3 łyżki białego octu winnego

300 ml mleczka kokosowego

100 ml śmietanki kokosowej + trochę więcej do dekoracji



na curry z fasolki wężowej:

350 g fasolki wężowej, pokrojonej na mniejsze kawałki

1 łyżeczka płatków chili

½ łyżeczki ziaren kopru włoskiego

½ łyżeczki kurkumy

½ łyżeczki kozieradki

1 łyżeczka mielonego kminu

1 mała cebula, drobno posiekana

1 ząbek czosnku, zmiażdżony

2 zielone chili, drobno posiekane

1 gałązka liści curry

2 łyżki oleju

125 ml śmietanki kokosowej



Przygotowanie:

Curry z buraków: w naczyniu łączymy buraki, mieloną chili, kolendrę, sól, cynamon, chili, pandan i liście curry. Odstawiamy. Na średnim ogniu rozgrzewamy ghee. Dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy, aż cebula się zeszkli, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy buraki z przyprawami, cukier i ocet. Mieszamy. Dodajemy mleczko kokosowe i gotujemy 15-20 minut, aż sos się zredukuje. Sprawdzamy, czy buraki się ugotowały. Próbujemy. Jeśli sos jest zbyt kwaśny, dodajemy trochę więcej cukru. Dolewamy śmietankę kokosową i mieszamy. Gotujemy, aż sos stanie się gęsty i błyszczący. Zdejmujemy z ognia. Skrapiamy śmietanką kokosową. Curry z fasolki wężowej: w naczyniu łączymy fasolkę, płatki chili, koper, kurkumę, kozieradkę i kmin. Doprawiamy solą i mieszamy. Dodajemy cebulę, czosnek i zieloną chili. Na dużym ogniu rozgrzewamy olej. Dodajemy liście curry. Kiedy zaczną skwierczeć, dodajemy fasolkę z przyprawami. Smażymy na dużym ogniu, nieustannie mieszając, aż fasolka zmięknie. Uważamy, żeby przyprawy się nie przypaliły. Dodajemy śmietankę kokosową i mieszamy. Gotujemy kilka minut. Dodajemy jeszcze trochę śmietanki kokosowej. Zdejmujemy z ognia.

powrót

Podobne przepisy

Błyskawiczny krem z bananów i borówek
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Domowy ketchup
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Pasta jajeczna
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Bagna cauda - gorący sos z czosnkiem i anchois
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pasta ful z bobu
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.