Si King

Curry z baraniny, ryż z czerwoną fasolą oraz smażone „pierożki”


Przepis z programu Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Curry z baraniny, ryż z czerwoną fasolą oraz smażone „pierożki”
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

1 kg baraniny

1 średnia cebula, drobno pokrojona

2 ząbki czosnku, posiekane drobno

2 dymki (zielone części), pokrojone z grubsza

1 papryczka scotch bonnet, drobno posiekana

2 ½ łyżki mieszanki curry (Madras)

gałązka świeżego tymianku

1 ½ łyżeczki soli

2 marchewki, pokrojone na spore kawałki

2 gałązki selera naciowego, pokrojone na spore kawałki

½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu



Ryż z fasolą:

450 g czerwonej fasoli

mleko z jednego świeżego orzecha kokosowego

2 dymki (zielone części)

1 gałązka świeżego tymianku

1 papryczka scotch bonnet

900 g ryżu długoziarnistego

duża łyżka masła



Smażone „pierożki”:

650 g mąki z dodatkiem środka spulchniającego

30 g masła lub margaryny

½ łyżeczki soli

300 ml oleju do głębokiego smażenia

woda





Curry z baraniny:

Mięso opłukać, pokroić w sporą kostkę. Wymieszać z pokrojoną dymką, cebulą, czosnkiem, papryczką, curry, tymiankiem i solą. Dodać pokrojoną marchewkę i seler. Wymieszać, odstawić na minimum dwie godziny, a najlepiej na noc. W rondlu z grubym dnem rozgrzać trochę oleju, zrumienić mięso wyjęte z marynaty (marynatę i warzywa zostawić na później). Zalać mięso wodą, tak, by ledwie je zakrywała i gotować na małym ogniu przez około 2 godziny, aż mięso będzie miękkie. Dodać marynatę i warzywa, gotować na małym ogniu przez kolejne ½ godziny. W razie potrzeby dolać wody, danie powinno mieć konsystencję potrawki.



Ryż z fasolą:

Suchą fasolę namoczyć na noc, a następnie odcedzić, przełożyć do dużego garnka i zalać zimną wodą. Przykryć i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu do miękkości. Świeży kokos zetrzeć do miski, zalać 150 ml wrzątku i odstawić na godzinę. Po tym czasie odcisnąć przez szmatkę. Do fasoli wlać mleko kokosowe, dodać sól, dymkę w całości oraz tymianek. Doprowadzić do wrzenia, wsypać ryż i wrzucić papryczkę scotch bonnet w całości. Wymieszać. Wody powinno być tyle, by ledwie zakrywała ryż. Zmniejszyć ogień. Gotować na bardzo małym ogniu przez około 30 minut, aż ryż zmięknie i wchłonie wodę. Jeśli ryż jest twardawy, można dolać trochę wody i pogotować chwilę dłużej. Wyjąć papryczkę i dymkę, dodać masło, wymieszać, gotować na bardzo małym ogniu przez kolejne 5 minut.



Smażone „pierożki”:

Do miski przesiać mąkę, wymieszać z solą. Pokroić masło na kawałeczki, rozetrzeć z mąką.

Dolewać po trochu wodę i wyrabiać miękkie ciasto. Podzielić ciasto na kulki o średnicy mniej więcej 5 cm, następnie kulki spłaszczyć, tak, by miały grubość około 2 cm. W rondlu rozgrzać olej (nie powinien być zbyt gorący, bo „pierożki” zrumieniłyby się za szybko z wierzchu, w środku pozostając surowe). Smażyć „pierożki” partiami około 5 minut. Osączyć na ręczniku kuchennym.



Przepis opracowany na podstawie programu „Kudłacze na motorach - nie ma jak u mamy”

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.