Marta Dymek

Curry z bakłażanów z masłem nerkowcowym


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie

odsłon: 1454

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

1 bakłażan (500 g)

sól

¼ szklanki oleju

½ szklanki wody

1 puszka pomidorów

1 łyżka cukru palmowego

sól i pieprz

do podania: garść świeżej kolendry, ryż cynamonowy

 

Masala:

4 cm imbiru

4 cm chili

¼ cebuli

1 ząbek czosnku

2 łyżeczki mielonego kuminu

1 łyżeczki mielonej kolendry

½ łyżeczki cynamonu

⅓ szklanki masła z nerkowców

 

Ryż cynamonowy

1 szklanka ryżu

1,5 szklanki wody

1 - 2 laski cynamonu

szczypta soli

Przygotowanie:

Bakłażan pokroić w kostkę, posolić i odstawić.
Do naczynia blendera dodać wszystkie składniki na masalę i zmiksować je na gładką, pozbawioną włókien imbiru pastę. Następnie dodać masło orzechowe, ponownie zmiksować i odstawić.
Bakłażan lekko odcisnąć. Na dnie dużej patelni rozgrzać olej roślinny, kiedy będzie bardzo gorący, dodać bakłażan i obsmażyć go przez 10 - 15 minut, co jakiś czas mieszając.
Dodać masalę, zamieszać i wlać wodę. Dusić przez 1 - 2 minuty, następnie dodać pomidory, cukier, sól i pieprz. Dusić na niedużym ogniu przez 15 - 20 minut, następnie dodać liście kolendry i podawać.
Ryż zalać wodą, dodać wszystkie pozostałe składniki i gotować pod przykryciem na minimalnym ogniu.

powrót

Podobne przepisy

Ziemniaczane baloniki
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Botwinkowe bliny
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.