Curry rybne z Kerali

Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Curry rybne z Kerali
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

600 g halibuta, oczyszczonego i pokrojonego na duże kawałki

 

Marynata:

½ łyżeczki kurkumy

1 duży ząbek czosnku, starty na pastę

10 g imbiru, obranego i starty na pastę

2 szczypty soli

2 łyżeczki soku z cytryny

1 łyżeczka oleju roślinnego

 

Sos:

4-5 łyżek oleju kokosowego lub roślinnego plus 2 łyżki oleju do ryb

⅔ łyżeczki nasion brązowej gorczycy

⅓ łyżeczki nasion kozieradki

2 średnie cebule, drobno posiekane

45 g czosnku, około 10-11 ząbków

30 g drobno posiekanego lub startego imbiru

1 duży pomidor

15 liści curry (świeżych, jeśli to możliwe)

⅔ łyżeczki kurkumy

2 łyżeczki kolendry w proszku

1½ łyżeczki nasion kopru włoskiego w proszku

¼ łyżeczki czerwonej chili w proszku

1 łyżeczka garam masala

1½-2 łyżki octu z białego wina lub innego

1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)

50 g śmietanki kokosowej

350 ml wody

4 małe indyjskie zielone chilli, nakłute końcówką noża

sól i szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie:

Połącz składniki marynaty i zamarynuj rybę przez 20 minut.

Rozgrzej olej w dużym rondlu. Dodaj gorczycę i kozieradkę. Kiedy przestaną strzelać, dodaj liście curry. Po 10 sekundach dodaj cebulę i sól. Smaż, aż zrobi się miękka i złocista. Dodaj imbir i smaż przez kolejne 30 sekund.

W międzyczasie zmiksuj pomidory i czosnek na gładką pastę. Dodaj cebulę i resztę przypraw w proszku i gotuj przez kolejne 10 minut.

Dodaj mleczko kokosowe, wodę, zieloną chili, ocet i gotuj przez 10 minut. Spróbuj i dopraw do smaku. Dodaj rybę i śmietankę kokosową, zmniejsz ogień i dotuj przez kilka minut, aż ryba zrobi się miękka.

powrót

Podobne przepisy

Chutney z dyni
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia indyjska
(odc.09)chutney z pieczarek i rodzynek
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Sosy do gotowanych ziemniaków
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Domowy ketchup
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Sos majonezowy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
(odc.009) tapenada z suszonych pomidorów
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.