Piotr Przykaza

Cup cakes


Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Cup cakes
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 jajka kurze

100 g cukru pudru

100 g masła

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

350 ml mąki

120 ml mleka

esencja waniliowa (w zależności od upodobań)

 

Lukier

50 g miękkiego masła

80 g cukru pudru

1 esencja waniliowa (może być każda inna, np. migdałowa)

Przygotowanie:

Zważyć jajka (z reguły ok. 100g). Odmierzyć tyle samo cukru pudru i masła. Wymieszać dokładnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i dokładnie miksować co najmniej 5 minut aż uformuje się jednolite, puszyste ciasto. Nagrzać piekarnik do 180-200 stopni C. Przygotować formę (9-12 otworów jak do przygotowania muffinów), wyłożyć ją papierem i zalać ciastem do 2/3 wysokości.
Po 20 minutach cup cakes będą gotowe. Poznać po lekko brązowym, zarumienionym ciastku. Udekorować lukrem jak ostygną.

Przygotowanie lukru:
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Nałożyć na ciasteczka jak już wystygną. Oczywiście dla większej przyjemności dzieci można zabarwić lukier barwnikiem spożywczym.

powrót

Podobne przepisy

Napoleonki z jeżynami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Makowiec
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy na Boże Narodzenie, Makowce
Karmelowy tort royal
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Mini ciastka pistacjowe z kremem cytrynowym i malinami
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.