Jola Słoma

Cukiniowe muffinki


Przepis z programu ATELIER SMAKU bez cukru (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Muffinki

odsłon: 6188

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 szklanki mąki gryczanej

2,5 szklanki cukinii

8 łyżek syropu z agawy

6 łyżek oliwy

2 łyżki cynamonu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

1 szczypta soli

garść suszonych owoców białej morwy

garść pistacji

 

 

Przygotowanie:

Ucieramy cukinię na tarce o dużych oczkach. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą cynamonem i szczyptą soli. Dodajemy cukinię, oliwę i owoce morwy. Wyrabiamy ciasto. Nakładamy do silikonowych foremek i pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C aż zbrązowieją. Wyjmujemy z
foremek. Każdą z nich smarujemy po wierzchu odrobiną syropu z agawy i zanurzamy w miseczce z posiekanymi orzeszkami pistacjowymi.

powrót

Podobne przepisy

Babeczki pomidorowe z lukrem piernikowym
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Muffinki
Muffinki czekoladowo–miodowe
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Muffinki
Tort ptysiowy Paris–Brest
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.