Si King

Crumpety


Przepis z programu Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Crumpety
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

350 ml pełnotłustego mleka

225 g mąki chlebowej

125 g zwykłej mąki pszennej

saszetka suszonych drożdży (7 g)

½ łyżeczki drobnej soli morskiej

1 łyżeczka miałkiego cukru

1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

150 ml ciepłej wody

masło do wysmarowania foremek plus do podania

 

 

Przygotowanie:


W rondelku podgrzać mleko (powinno mieć mniej więcej temperaturę ciała). Przesiać oba rodzaje mąki do dużej miski i wymieszać dokładnie z drożdżami i solą. Zrobić pośrodku dołek i wlać ciepłe mleko. Wymieszać i wybijać drewnianą łyżką przez około 3-4 minuty, aż powstanie gęste i elastyczne ciasto. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, aż ciasto podwoi objętość. Do wyrośniętego ciasta wlać wodę z rozpuszczoną sodą oczyszczoną, mieszać przez kilka minut. Odstawić w ciepłe miejsce na kolejne pół godziny. Ciasto powinno urosnąć, a na jego powierzchni powinny pojawić się małe bąbelki. Rozgrzać patelnię żeliwną lub teflonową o grubym dnie na średnim ogniu. Wysmarować porządnie masłem foremki do crumpetów lub pierścienie do formowania potraw o średnicy 9 cm i umieścić je na minutę na patelni, by się rozgrzały. Do każdego pierścienia nałożyć łyżeczką ciasto do wysokości około 1,5 cm ścianek pierścienia. Piec 9-12 minut z jednej strony, aż na wierzchu pojawi się mnóstwo bąbelków. Wierzch powinien być leciutko zapieczony i suchy w dotyku. Ostrożnie podnieść pierścienie, używając rękawic kuchennych. Przewrócić crumpety szpatułką i piec wierzchy przez kolejne dwie minuty. Crumpety można podawać od razu, jeszcze ciepłe (posmarowane masłem) lub trzymać upieczone w cieple i podać wszystkie naraz. Można też je wystudzić i tostować powtórnie przed podaniem. W ten sam sposób upiec pozstałe crumpety, za każdym razem myjąc i smarując masłem pierścienie.

powrót

Podobne przepisy

Omlet po francusku
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Fondue
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
Kotleciki z kaszy gryczanej
Jola Słoma
Przepis z programu Zimowe ATELIER SMAKU (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
Grzanki z musem z wędzonego pstrąga na sposób prowansalski
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Frytki z marchwi
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dobre dla dzieci

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.