Crumpety

Crumpety
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Si King

Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska

Składniki:

  • 350 ml pełnotłustego mleka
  • 225 g mąki chlebowej
  • 125 g zwykłej mąki pszennej
  • saszetka suszonych drożdży (7 g)
  • ½ łyżeczki drobnej soli morskiej
  • 1 łyżeczka miałkiego cukru
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 150 ml ciepłej wody
  • masło do wysmarowania foremek plus do podania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W rondelku podgrzać mleko (powinno mieć mniej więcej temperaturę ciała). Przesiać oba rodzaje mąki do dużej miski i wymieszać dokładnie z drożdżami i solą. Zrobić pośrodku dołek i wlać ciepłe mleko. Wymieszać i wybijać drewnianą łyżką przez około 3-4 minuty, aż powstanie gęste i elastyczne ciasto. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, aż ciasto podwoi objętość. Do wyrośniętego ciasta wlać wodę z rozpuszczoną sodą oczyszczoną, mieszać przez kilka minut. Odstawić w ciepłe miejsce na kolejne pół godziny. Ciasto powinno urosnąć, a na jego powierzchni powinny pojawić się małe bąbelki. Rozgrzać patelnię żeliwną lub teflonową o grubym dnie na średnim ogniu. Wysmarować porządnie masłem foremki do crumpetów lub pierścienie do formowania potraw o średnicy 9 cm i umieścić je na minutę na patelni, by się rozgrzały. Do każdego pierścienia nałożyć łyżeczką ciasto do wysokości około 1,5 cm ścianek pierścienia. Piec 9-12 minut z jednej strony, aż na wierzchu pojawi się mnóstwo bąbelków. Wierzch powinien być leciutko zapieczony i suchy w dotyku. Ostrożnie podnieść pierścienie, używając rękawic kuchennych. Przewrócić crumpety szpatułką i piec wierzchy przez kolejne dwie minuty. Crumpety można podawać od razu, jeszcze ciepłe (posmarowane masłem) lub trzymać upieczone w cieple i podać wszystkie naraz. Można też je wystudzić i tostować powtórnie przed podaniem. W ten sam sposób upiec pozstałe crumpety, za każdym razem myjąc i smarując masłem pierścienie.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA