Gary  Rhodes

Crumble z porów z musztardą


Przepis z programu Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Crumble z porów z musztardą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

100g masła

2 cebule

pokrojone na plasterki

150ml bulionu warzywnego

450-700g porów

pokrojonych w półplasterki

 

 

Przygotowanie:


Zacznij od kruszonki. Obetnij skórkę z chleba i potnij kromki na 4 części. Zmiksuj chleb w malakserze. Wrzuć szalotki do masła i podgrzej. Podduś aż masło się mocno rozgrzeje, zdejmij z ognia i odstaw, żeby ostygło. Dodawaj masło z szalotką porcjami do świeżej bułki tartej, cały czas mieszając. Kruszonka będzie gotowa, kiedy ściśnięte będzie się trzymać w kawałku, ale nadal można ją z powrotem rozkruszyć. Dodaj zioła i musztardę i wymieszaj. Rozgrzej 25g masła w rondlu, dodaj cebulę i duś na średnim ogniu przez kilka minut, aż cebula się lekko zeszkli. Dodaj bulion i doprowadź do wrzenia. Dodaj pory, znowu doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 30 sekund. Odcedź pory i cebulę, ale zachowaj bulion. Zredukuj bulion do połowy objętości, żeby skoncentrować jego smak. Podgrzej ciepłe puree, dodaj 100g sera i mieszaj, aż ser się roztopi. Jeżeli lubisz serowy smak, możesz dodać więcej sera. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na dno naczynia do zapiekania wyłóż puree. Na wierzch nałóż jeszcze ciepłe pory i cebule. Jeżeli zdążyły wystygnąć podgrzej je na łyżce zredukowanego bulionu. Na wierzch nałóż kolejną warstwę serowego puree, a na sam wierzch wysyp kruszonkę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200° C i piecz przez jakieś 10 minut, aż kruszonka będzie złocista i chrupiąca. Podgrzej resztę zredukowanego bulionu i roztop w nim resztę masła. Trzepaczką, lub ręcznym blenderem dokładnie wymieszaj masło z bulionem, aż uzyskasz jednolity, kremowy sos. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj na gorąco, sos maślano warzywny podaj oddzielnie w sosjerce.

powrót

Podobne przepisy

Kopytka z kurkami
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Risotto z grzybów
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Risotto z leśnymi grzybami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Naleśnikowe cannelloni ze szpinakiem i czterema serami
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ciecierzyca curry
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.