James  Martin

Crumble rabarbarowo-imbirowy


Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.9)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Crumble rabarbarowo-imbirowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

8-10 łodyg rabarbaru

8 łyżek cukru

4 łyżki wody

1 łyżeczka mielonego imbiru

 

 

Przygotowanie:


Obieramy rabarbar, kroimy na kilkucentymetrowe kawałki. Pieczemy je na blasze posypane cukrem i zalane wodą przez 10 minut w rozgrzanym do 180°C piekarniku z termoobiegiem. Do miski wsypujemy cukier demerara, dodajemy miękkie masło i ucieramy. Kiedy się połączą, wsypujemy po trochu mąkę, ciągle ucierając. Ma powstać sypka kruszonka (jeśli ściśniemy ją w ręce, sklei się, a po roztarciu znów się rozkruszy). Upieczony rabarbar posypujemy imbirem i mieszamy rozgniatając go łyżką. Przekładamy do mniejszego, żaroodpornego, naczynia i posypujemy równą warstwą kruszonki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180° C. na 8 do 10 minut (aż kruszonka się zrumieni).
Podajemy na ciepło z lodami.

powrót

Podobne przepisy

Egzotyczna sałatka owocowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Deser z chia
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania dietetyczne, Dobre dla dzieci
Panna cotta
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania dietetyczne
Wytrawny deser z tofu
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU bez cukru (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
Suflet czekoladowy
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gruszki w miodzie i winie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.