Jacques Pépin

Croque monsieur


Przepis z programu Julia i Jacques gotują w domu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Croque monsieur
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

8 kromek pszennego chleba (grubości 3,5 cm)

musztarda Dijon do smaku

2 szklanki tartego sera gruyère

450 g cienkich plastrów szynki

¼ szklanki masła

 

 

Przygotowanie:


Chleb posmarować cienko musztardą Dijon. Rozłożyć po ¼ szklanki sera na 4 kromkach chleba. Każdą przykryć 110 gramami szynki. Posypać drugą porcją sera (po ¼ szklanki). Przykryć pozostałymi kromkami chleba. Masło roztopić na średnim ogniu, na dużej patelni teflonowej, aż zacznie skwierczeć. Smażyć kanapki 2 do 3 minut, unosząc brzegi łopatką, aby sprawdzić, czy już nabrały złocistej barwy. Odwrócić i smażyć 2-3 minuty, przyciskając delikatnie do dna patelni. Przed podaniem pokroić w trójkąty. Podawać na gorąco.

powrót

Podobne przepisy

(odc.02)pure z fasoli z sardelami
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Oscypek z burakami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Slow food (odc.8)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tosty z anchois
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Quiche lorraine
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kanapka ze stekiem
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Początki (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.