Jacques Pépin

Croque madame według Jacquesa Pepin


Przepis z programu Julia i Jacques gotują w domu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Croque madame według Jacquesa Pepin
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 kromki pszennego chleba

łyżka miękkiego masła

w razie potrzeby więcej

2 lub więcej plasterków szwajcarskiego żółtego sera (gruyère’a lub ementalera)

grubości 0,3 mm

kilka plastrów pieczonego kurczaka

grubości 0,3 mm

łyżeczka posiekanego szczypiorku

sos tabasco (dowolnie)

 

 

Przygotowanie:


Piekarnik rozgrzać do 200°C. Chleb posmarować z jednej strony masłem. Na posmarowanej stronie ułożyć starannie żółty ser. Na jednej kromce położyć pokrojonego kurczaka, posypać posiekanym szczypiorkiem i skropić sosem tabasco do smaku. Przykryć drugą kromką chleba tak, aby powstała warstwa z sera i kurczaka. Równomiernie posmarować masłem z obu stron. Położyć kanapkę na blasze.
Piec 10 minut, aż spód nabierze złocistej barwy. Przewrócić na drugą stronę i zapiekać jeszcze 5 minut, aż kanapka równomiernie się zrumieni. Podawać na gorąco. Przed podaniem na przystawkę, odciąć brzegi i pokroić w trójkąty.

powrót

Podobne przepisy

Figi nadziewane pistacjami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Omlety ziołowe z warzywami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Ptysie wytrawne
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Gwiazda z nadziewanych bułeczek
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pan Bagnat – kanapka nicejska
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska
Karczochy z prosciutto
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.