Sophie Grigson

Crespelle


Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Crespelle
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciasto naleśnikowe

mąka

2 jajka

mleko

tarty parmezan (kilka garści)



Nadzienie

kilka plasterków prosciutto crudo

ser ricotta

mozzarella

posiekana natka pietruszki

gałka muszkatołowa

sól, pieprz do smaku



Sos

oliwa

czosnek

puszka krojonych pomidorów

kilka łyżek przecieru pomidorowego

sól i pieprz



Przygotowanie ciasta

Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek i wbić jajka. Dodać starty parmezan. Mieszać, zaczynając od środka i wlewać stopniowo mleko, aż ciasto nabierze konsystencji rzadkiej śmietany. Smażyć naleśniki (z obu stron) na patelni na odrobinie oleju. Gotowe układać na talerzu w stosik, przekładając kawałkami pergaminu, żeby się nie posklejały.



Przygotować nadzienie

W misce wymieszać drobno pokrojone prosciutto, ricottę, pokrojoną na małe kawałeczki mozzarellę i posiekaną natkę pietruszki. Przyprawić solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową, wymieszać. Na oliwie zrumienić pokrojony czosnek. Dodać pomidory z puszki, przecier, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Pogotować na małym ogniu 15-20 minut. Na każdy naleśnik nałożyć kopiastą łyżkę nadzienia i zawijanąć, podwijając brzegi pod spód.

Ułożyć naleśniki pojedynczą warstwą w naczyniu do zapiekania. Pół godziny przed podaniem wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec, aż sos będzie bulgotać.



© Sophie Grigson

powrót

Podobne przepisy

Wielki, australijski burger
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Marokańska pasta z migdałów i miodu
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Ziemniaki domino
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Kasza jaglana na śniadanie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Inne
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Gnocchi z ricottą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Masa kajmakowa
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.