Sophie Grigson

Crespelle


Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Crespelle
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciasto naleśnikowe

mąka

2 jajka

mleko

tarty parmezan (kilka garści)



Nadzienie

kilka plasterków prosciutto crudo

ser ricotta

mozzarella

posiekana natka pietruszki

gałka muszkatołowa

sól, pieprz do smaku



Sos

oliwa

czosnek

puszka krojonych pomidorów

kilka łyżek przecieru pomidorowego

sól i pieprz



Przygotowanie ciasta

Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek i wbić jajka. Dodać starty parmezan. Mieszać, zaczynając od środka i wlewać stopniowo mleko, aż ciasto nabierze konsystencji rzadkiej śmietany. Smażyć naleśniki (z obu stron) na patelni na odrobinie oleju. Gotowe układać na talerzu w stosik, przekładając kawałkami pergaminu, żeby się nie posklejały.



Przygotować nadzienie

W misce wymieszać drobno pokrojone prosciutto, ricottę, pokrojoną na małe kawałeczki mozzarellę i posiekaną natkę pietruszki. Przyprawić solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową, wymieszać. Na oliwie zrumienić pokrojony czosnek. Dodać pomidory z puszki, przecier, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Pogotować na małym ogniu 15-20 minut. Na każdy naleśnik nałożyć kopiastą łyżkę nadzienia i zawijanąć, podwijając brzegi pod spód.

Ułożyć naleśniki pojedynczą warstwą w naczyniu do zapiekania. Pół godziny przed podaniem wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec, aż sos będzie bulgotać.



© Sophie Grigson

powrót

Podobne przepisy

Congee z grzybami shiitake i gomashio
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 51)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Risotto po mediolańsku
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Miseczki z grzybami, tofu i pesto
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 58)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Bezglutenowe muesli
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Pijany arbuz
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje, Inne
Polenta z gorgonzolą i smażonymi grzybami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 56)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.