Tomasz Deker

Crepes Suzette


Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

odsłon: 794

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Ciasto:

250 ml mleka

1 jajko

150 g mąki pszennej

20 g cukru

szczypta soli

skórka starta z pomarańczy

kilka kropel oleju

 

Sos:

4 pomarańcze

80 g masła

80 g cukru

sok wyciśnięty z pomarańczy po filetowaniu

starta skorka z pomarańczy

80 ml likieru pomarańczowego

 

Przygotowanie:

Wyrobić wszystkie składniki ciasto w melakserze. Następnie odstawić na 30 minut do lodówki. Usmażyć cienkie naleśniki. Po usmażeniu poskładać na ćwiartki.

Cukier skarmelizować na złoty kolor. Dodać masło, startą skórkę z pomarańczy oraz sok pomarańczowy. Gotować do uzyskania sosu o odpowiedniej gęstości.
Naleśniki złożone na cztery części, włożyć na gorącą patelnię z sosem. Polać likierem pomarańczowym. Naleśniki podsmażyć, przewracając je.
Na koniec dodać likier i gdy zacznie parować, podpalić, zachowując ostrożność. Po wyjęciu na talerz naleśniki udekorować cząsteczkami pomarańczy.

powrót

Podobne przepisy

Tiramisu
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tort lodowy
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Bezy
Mus czekoladowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Grube naleśniki z kremem czekoladowo-orzechowym
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia rumuńska
(odc.08)gruszki w winie
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gruszki z szafranem
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.