Delia  Smith

Crepe suzettes


Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Crepe suzettes
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Ciasto

10 dag zwykłej mąki

2 duże jajka

sól

200 ml mleka

90 ml wody

2 łyżki stołowe masła

skórka otarta z pomarańczy

1 łyżka stołowa drobnego cukru



Sos

150 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

sok z dużej cytryny

5 dag masła

skórka otarta z cytryny

skórka otarta z pomarańczy

1 łyżka stołowa drobnego cukru

3 łyżki stołowe likieru Grand Marnier

łyżka brandy



Przygotowanie

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wbijamy jajka i miksujemy, stopniowo wlewając płyny. Dodajemy skórkę i cukier. Mieszamy, a następnie smażymy 16 jak najcieńszych naleśników – z 1 i ¾ łyżki ciasta na osiemnastocentymetrową patelnię. Stawiamy na ogniu dużą patelnię, wlewamy soki, dodajemy masło, skórkę otartą z cytryny i pomarańczy, cukier i likier pomarańczowy. Podgrzewamy, mieszając, aż masło się roztopi. Gdy to nastąpi – zmniejszamy ogień i wkładamy do sosu naleśnika. Zanurzamy go, oblewamy sosem, moczymy, a kiedy się podgrzeje – składamy dwa razy na pół. Odsuwamy na bok patelni i po kolei wkładamy do sosu następne naleśniki, postępując z nimi identycznie. W miarę ich dokładania – sos zacznie znikać, gdyż wsiąknie w ciasto.

Na koniec naleśniki podpalamy na patelni: podgrzewamy nad palnikiem troszkę brandy w łyżce wazowej prawie do wrzenia, bierzemy patelnię w rękę, podpalamy brandy i niesiemy do jadalni, gdzie polewamy naleśniki płonącym alkoholem.



© Delia Smith

powrót

Podobne przepisy

Panna cotta na mleku kokosowym
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Panna cotta waniliowo-cytrynowa z malinami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Banany w mleku kokosowym
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Mus czekoladowy z figami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na walentynki
(odc.03)deser z bananów i burbona
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.