Jacek Sikora

Crepe suzette


Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Crepe suzette
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

8 kostek cukru

4 dużych

soczystych gorzkich pomarańczy

50g drobnego cukru

75g masła pokrojonego w drobną kostkę

sok z 1 cytryny

12 naleśników

3 łyżki Cointreau

2 łyżki koniaku

 

Przygotowanie:

Kostkami cukru potrzeć skórkę pomarańczy, żeby wchłonęły pomarańczowy olejek eteryczny. Kostki wrzucić na patelnię. Dodać drobny cukier i postawić patelnię na średnim ogniu. Kiedy cukier zacznie się karmelizować, wlać sok z pomarańczy. Dodać partiami masło, a następnie sok z cytryny i delikatnie doprowadzić do wrzenia. Naleśnika włożyć na patelnię i po chwili odwrócić. Kiedy pomarańczowy sos odpowiednio się zredukuje, dodać Cointreau i koniak. Podpalić i podać.

powrót

Podobne przepisy

Ptysie cynamonowe z lodami cynamonowymi i ciepłym sosem czekoladowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Cynamon (odc.15)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Trufle
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dobre dla dzieci
Deser z miodu, moreli, orzechów włoskich i lawendy
Przepis z programu Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska
Gruszki z marcepanem pod kruszonką
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
Bliny z borówkami i serem ricotta
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Borówka amerykańska (odc. 5)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pudding ryżowy z wanilią i różową gruszką
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.