David Gaboriaud

Creme patissiere z owocami i cynamonem podany z sękaczem


Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Creme patissiere z owocami i cynamonem podany z sękaczem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 ml mleka

4 żółtka

4 łyżki cukru

1 łyżka skrobi kukurydzianej

jagody

czerwona porzeczka

cynamon

sękacz

50 g masła

Przygotowanie:

Doprowadź mleko do wrzenia. W międzyczasie ubij żółtka z cukrem. Dodaj skrobię i wymieszaj.
Wlej gorące mleko do miski z żółtkami i wymieszaj. Następnie wlej tę masę z powrotem do garnka i na średnim ogniu gotuj kilka minut cały czas mieszając, aż uzyskasz krem o konsystencji gęstej śmietany.
Odstaw garnek z ognia, przelej masę do miski, dodaj 40 g zimnego masła i wymieszaj, by dobrze połączyć składniki. Odstaw do wystygnięcia.
Pokrój sękacza w słupki i podsmaż na patelni na maśle, aż się zrumienią. Odstaw.
W słoiku układaj warstwowo krem i jagody zaczynając od kremu i kończąc kremem. Na wierzchu ostatniej warstwy kremu dodaj czerwoną porzeczkę. Posyp całość cynamonem i serwuj z obsmażanym sękaczem.

powrót

Podobne przepisy

Trufle
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dobre dla dzieci
Panna cotta
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania dietetyczne
Brzoskwinie pod pierzyną
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Czekoladowa framboise
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Włoskie panforte z creme fraiche
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Miód (odc. 7)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.