David Gaboriaud

Creme patissiere z owocami i cynamonem podany z sękaczem


Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Creme patissiere z owocami i cynamonem podany z sękaczem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 ml mleka

4 żółtka

4 łyżki cukru

1 łyżka skrobi kukurydzianej

jagody

czerwona porzeczka

cynamon

sękacz

50 g masła

Przygotowanie:

Doprowadź mleko do wrzenia. W międzyczasie ubij żółtka z cukrem. Dodaj skrobię i wymieszaj.
Wlej gorące mleko do miski z żółtkami i wymieszaj. Następnie wlej tę masę z powrotem do garnka i na średnim ogniu gotuj kilka minut cały czas mieszając, aż uzyskasz krem o konsystencji gęstej śmietany.
Odstaw garnek z ognia, przelej masę do miski, dodaj 40 g zimnego masła i wymieszaj, by dobrze połączyć składniki. Odstaw do wystygnięcia.
Pokrój sękacza w słupki i podsmaż na patelni na maśle, aż się zrumienią. Odstaw.
W słoiku układaj warstwowo krem i jagody zaczynając od kremu i kończąc kremem. Na wierzchu ostatniej warstwy kremu dodaj czerwoną porzeczkę. Posyp całość cynamonem i serwuj z obsmażanym sękaczem.

powrót

Podobne przepisy

Mrożony suflet z białej czekolady z rabarbarem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Biała czekolada (odc.13)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Crema catalana
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Naleśniki z jabłkami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Eton Mess
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Bezy
Deser z tapioki z musem z jagód
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.