David Gaboriaud

Creme patissiere z granolą i owocami


Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Creme patissiere z granolą i owocami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Creme patissiere:

4 żółtka

4 łyżki cukru

1 łyżka mąki lub skrobi kukurydzianej

500 ml mleka (może być roślinne, np. ryżowe)

1 kwiat czarnego bzu

40 g masła

 

Granola:

1 szklanka płatków owsianych

2 łyżki orzechów nerkowca

2 łyżki migdałów

2 łyżki oleju, np. kokosowego

2 łyżki miodu lub syropu klonowego

truskawki

jeżyny

borówki

listki mięty

kwiat czarnego bzu do ozdoby

 

Przygotowanie:

Creme patissiere: doprowadź mleko do wrzenia.
Ubij żółtka z cukrem. Dodaj skrobi lub mąki i wymieszaj.
Wlej gorące mleko do miski z żółtkami i wymieszaj. Następnie wlej tę masę z powrotem do garnka i na średnim ogniu gotuj kilka minut cały czas mieszając, aż uzyskasz krem o konsystencji gęstej śmietany.
Odstaw garnek z ognia, przelej masę do miski, dodaj 40 g zimnego masła i
Wymieszaj, by dobrze połączyć składniki. Czekaj, aż masa wystygnie.
Granola: podpraż migdały i orzechy na suchej patelni, odstaw. Na tej samej patelni
podpraż płatki owsiane. Jak płatki będą złociste, dodaj migdały i orzechy, olej
kokosowy oraz miód, wymieszaj i podsmaż jeszcze chwilę. Odstaw, by wystygło.
Na talerz wlej trochę creme patissiere, dodaj granolę i świeże owoce. Udekoruj listkami mięty oraz kwiatem czarnego bzu.

powrót

Podobne przepisy

Mus z winogron
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Lekkie tiramisu gotowane na parze
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Truskawki w czekoladzie
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Czekoladowo-kawowy creme brulee
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Panna cotta z galaretką morelową
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kogel-mogel z Kozamerem klasztornym i malinami
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

arturi87

postów: 3

02.10.2015 12:54

CYTUJ

pycha

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.