David Gaboriaud

Creme patissiere z granolą i owocami


Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Creme patissiere z granolą i owocami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Creme patissiere:

4 żółtka

4 łyżki cukru

1 łyżka mąki lub skrobi kukurydzianej

500 ml mleka (może być roślinne, np. ryżowe)

1 kwiat czarnego bzu

40 g masła

 

Granola:

1 szklanka płatków owsianych

2 łyżki orzechów nerkowca

2 łyżki migdałów

2 łyżki oleju, np. kokosowego

2 łyżki miodu lub syropu klonowego

truskawki

jeżyny

borówki

listki mięty

kwiat czarnego bzu do ozdoby

 

Przygotowanie:

Creme patissiere: doprowadź mleko do wrzenia.
Ubij żółtka z cukrem. Dodaj skrobi lub mąki i wymieszaj.
Wlej gorące mleko do miski z żółtkami i wymieszaj. Następnie wlej tę masę z powrotem do garnka i na średnim ogniu gotuj kilka minut cały czas mieszając, aż uzyskasz krem o konsystencji gęstej śmietany.
Odstaw garnek z ognia, przelej masę do miski, dodaj 40 g zimnego masła i
Wymieszaj, by dobrze połączyć składniki. Czekaj, aż masa wystygnie.
Granola: podpraż migdały i orzechy na suchej patelni, odstaw. Na tej samej patelni
podpraż płatki owsiane. Jak płatki będą złociste, dodaj migdały i orzechy, olej
kokosowy oraz miód, wymieszaj i podsmaż jeszcze chwilę. Odstaw, by wystygło.
Na talerz wlej trochę creme patissiere, dodaj granolę i świeże owoce. Udekoruj listkami mięty oraz kwiatem czarnego bzu.

powrót

Podobne przepisy

Czekoladowe kuleczki z kardamonem
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU bez cukru (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
Pudding ryżowy z wanilią i różową gruszką
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Truskawki z kremem z mascarpone
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.32)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Mus czekoladowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Panna cotta z sosem malinowym
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Naleśniki a la Gundel
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

arturi87

postów: 3

02.10.2015 12:54

CYTUJ

pycha

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.