Gary  Rhodes

Creme caramel


Przepis z programu Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Creme caramel
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Karmel

150ml wody

225g drobnego cukru



Krem

450ml mleka

900ml śmietany kremówki

10 żółtek



Przygotowanie

Zacznij od karmelu. Delikatnie zagotuj wodę z cukrem. Użyj pędzla zanurzonego w zimnej wodzie, żeby rozpuścić cukier krystalizujący się na bokach garnka. Kiedy już cukier się rozpuści, gotuj jeszcze przez 10-15 minut, aż nabierze ładnego, brązowego koloru. Zdejmij z ognia. Do garnka wlej mleko i śmietanę i doprowadź je do wrzenia. Wmieszaj gorące mleko ze śmietaną do karmelu. Roztrzep żółtka i cały czas mieszając wlej do nich masę karmelową. Przecedź masę przez sitko i napełnij nią kokilki.

Piecz w kąpieli wodnej w piekarniku rozgrzanym do jakiś 160°C przez 45-50 minut, aż się zetną. Wyjmij i odstaw, żeby ostygły. Podawaj w temperaturze pokojowej, albo schłodzone.



© Gary Rhodes

powrót

Podobne przepisy

Smażone brzoskwinie
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Banany z rusztu
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia kreolska
(odc.019) ananas z kolendrą
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Creme patissiere z granolą i owocami
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.