Creme brulee

Przepis z programu Mali producenci wchodzą na rynek (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Creme brulee
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500 ml śmietanki 48%

100 g miałkiego cukru (plus do posypania)

6 żółtek

laska wanilii

 

 

Przygotowanie:


Nagrzać piekarnik do temperatury 150 stopni Celsjusza. Wlać śmietankę do rondelka. Wanilię przekroić wzdłuż, wyskrobać ziarenka i dodać do śmietanki. Pokroić połówki wanilii na drobne kawałki i dodać do śmietanki. Podgrzać śmietankę, doprowadzając do wrzenia, zmniejszyć płomień i podgrzewać na małym ogniu przez 5 minut. W żaroodpornej misce utrzeć żółtka z cukrem, aż zbieleją i staną się puszyste. Ponownie doprowadzić śmietankę do wrzenia. Wlewać jajka z cukrem, cały czas ubijając śmietankę trzepaczką — do momentu, kiedy masa lekko zgęstnieje. Przecedzić śmietankę z jajkami do dużego dzbanka. Wlać do 6 naczynek do zapiekania do 2/3 ich wysokości. Ustawić naczynka na blasze do pieczenia i wlać tyle gorącej wody, żeby sięgała do połowy ich wysokości z zewnątrz.
Wstawić blachę na środkową półkę w piekarniku, zapiekać w kąpieli wodnej przez 40-45 minut. Krem powinien być dokładnie ścięty przy ściankach, lekko trzęsący się w środku. Wyjąć naczynka z kąpieli wodnej, odstawić, żeby krem ostygł do temperatury pokojowej. Przed podaniem posypać krem z wierzchu cukrem, skarmelizować, używając małego palnika do creme brulee. Jeśli nie mamy palnika, można wstawić creme brulee na najwyższą półkę piekarnika pod grill.

powrót

Podobne przepisy

Morele w sosie z kardamonem
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Parfait z ricottą i malinami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tosty francuskie, lemon curd i owoce
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Creme patissiere z granolą i owocami
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.