Creme brulee z owocami w imbirze

Przepis z programu Lekka kuchnia Jenny Bristow (odc.10)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Creme brulee z owocami w imbirze
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

5 dag suszonych owoców – mogą być gruszki

papaje

morele

śliwki

kilka łyżek słodkiego wina marsala

łyżeczka startego imbiru

pół litra mleka sojowego

esencja waniliowa lub laska wanilii

6 żółtek

5 dag cukru

 

 

Przygotowanie:


Owoce kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy łyżeczkę startego imbiru, polewamy winem i odstawiamy na 10 minut. Mleko podgrzewamy w rondelku, dodając wanilię oraz parę łyżek słodkiego wina. Żółtka łączymy z cukrem. Kogel-mogel wlewamy do lekko ciepłego mleka i mieszamy, aż masa zgęstnieje. Namoczone w winie owoce nakładamy na dno foremek, które następnie napełniamy kremem. Miseczki ustawiamy na blasze zalanej wodą, a wszystko razem wstawiamy na 40 minut do rozgrzanego do 150°C piekarnika. Przed podaniem powierzchnię kremu posypujemy cukrem – zwykłym lub demerara –i roztapiamy go za pomocą mini-lampy lutowniczej lub wstawiamy pod grzałkę opiekacza, by się skarmelizował.

powrót

Podobne przepisy

Bita śmietana z bezami i malinami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pudding ryżowy z owocami w syropie
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Creme carmel
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
Charoset
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia żydowska, Kuchnia koszerna
Czekoladowa framboise
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pascha
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Potrawy wielkanocne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.