Anna Olson

Creme brulee z ciasteczkami


Przepis z programu Na słodko (odc.19)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Creme brulee z ciasteczkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Cukier waniliowy

1 laska wanilii

2 szklanki cukru



Creme Brulee

3 szklanki śmietany kremówki

2 laski wanilii

8 żółtek ½ szklanki cukru waniliowego lub zwykłego

szczypta soli



Słodkie ciasteczka

½ szklanki miękkiego masła

1 ¼ szklanki cukru

1 jajko

3 łyżki mleka

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

2 szklanki mąki uniwersalnej

2 łyżeczki winianu potasu

1 łyżeczka sody oczyszczonej

szczypta soli

4 łyżki cukru do obtaczania

rum



Przygotowanie

Włożyć waniliowy strączek do słoika z cukrem i odstawić na dwa tygodnie.

Przeciąć wzdłuż laski wanilii i zeskrobać nasionka. Razem ze strączkami włożyć do śmietany i podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia. Za pomocą miksera ubić żółtka, cukier waniliowy i sól na jasną gęstą masę. Wyjąć strączki wanilii ze śmietany. Mieszając mikserem na wolnych obrotach, powoli dodawać gorącą śmietanę do masy jajecznej. Odcedzić i ostudzić krem. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Wstawić sześć kokilek do metalowej formy o ściankach wysokości przynajmniej 3,5cm. Otworzyć drzwiczki piekarnika, postawić na nich formę z kokilkami. Zamieszać krem brulee i wlać do kokilek. Dużą formę wypełnić wodą do połowy wysokości kokilek. Piec creme brulee 40-45 minut, aż się zestali. Wyjąć kokilki z kąpieli wodnej, ostudzić i chłodzić przynajmniej 3 godziny przed podaniem.



Upiec słodkie ciasteczka

Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Utrzeć masło z cukrem na kremową masę i dodać do niej jajka, mleko i wanilię. Wymieszać składniki. Przesiać mąkę, winian potasu, sodę i sól. Połączyć sypkie składniki z maślaną masą. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Formować z ciasta niewielkie kulki, obtaczać w cukrze i układać na blasze. Spłaszczyć kulki dłonią i piec ciasteczka przez 15 minut. Zdjąć z blachy, całkowicie ostudzić. Rozgrzać opiekacz do maksymalnej temperatury. Posypać powierzchnię kremu cukrem waniliowym i zapiekać przez 1 minutę, aż cukier się stopi i zbrązowieje. Można go też przypalić specjalnym ręcznym butanowym palnikiem kuchennym.



Podawać natychmiast z ciasteczkami.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Mus czekoladowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Naleśniki a la Gundel
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Gruszki w szafranie z miodem
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Galaretka marchewkowa
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania wegańskie
Gratin z plantanów
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Morele w sosie z kardamonem
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.