Bożena Sikoń

Creme brulee herbaciany


Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

odsłon: 13335

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

cukier brązowy do karmelizowania

10 żółtek

250 g mleka

180 g cukru

720 g śmietanki 36%

30 g esencji z zielonej herbaty

2 laski wanilii

 

Przygotowanie:

Żółtka utrzeć z cukrem, mleko ze śmietanką i laską wanilii zagrzać, dodać esencję, połączyć z żółtkami, przecedzić i wlać masę do naczyń żaroodpornych i piec 1,5 godz. w temp. 150 stopni w kąpieli wodnej. Gotowe posypać cukrem brązowym i skarmelizować przy pomocy palnika gazowego lub rusztu w piekarniku.

powrót

Podobne przepisy

Jogurtowa panna cotta
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Gruszki z marcepanem pod kruszonką
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
Galaretka jabłkowa z pieprzem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 49)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Parfait (lody) piernikowe
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pomarańcze w karmelu
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.