Tomasz Deker

Crema catalana


Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Crema catalana
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 ml śmietany

75 g cukru

starta skórka z 1 pomarańczy i 1 cytryny

7 g skrobi kukurydzianej

3 laski cynamonu

120 g żółtek/ 6 żółtek

10 truskawek do przyozdobienia

Przygotowanie:

Najpierw zagotuj śmietanę z cukrem, laskami cynamonu i startymi skórkami cytrusów. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw.
Następnie na patelni skarmelizuj cukier i wlej powstały karmel na spód salaterek.
W misce podbij żółtka i dolewaj porcjami ciepłą śmietanę. Cały czas mieszaj.
Krem wlej do porcelanowych salaterek z karmelem.
Salaterki wyłóż na blaszce i piecz w kąpieli wodnej około 1 godziny w temperaturze 130 stopni C. Po upieczeniu wyłóż na talerzyk.

powrót

Podobne przepisy

Racuchy z jabłkiem i ricottą
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pudding ryżowy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Banany z toffi z pistacjami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ptysie cynamonowe z lodami cynamonowymi i ciepłym sosem czekoladowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Cynamon (odc.15)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.