Tomasz Deker

Crema catalana


Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Crema catalana
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 ml śmietany

75 g cukru

starta skórka z 1 pomarańczy i 1 cytryny

7 g skrobi kukurydzianej

3 laski cynamonu

120 g żółtek/ 6 żółtek

10 truskawek do przyozdobienia

Przygotowanie:

Najpierw zagotuj śmietanę z cukrem, laskami cynamonu i startymi skórkami cytrusów. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw.
Następnie na patelni skarmelizuj cukier i wlej powstały karmel na spód salaterek.
W misce podbij żółtka i dolewaj porcjami ciepłą śmietanę. Cały czas mieszaj.
Krem wlej do porcelanowych salaterek z karmelem.
Salaterki wyłóż na blaszce i piecz w kąpieli wodnej około 1 godziny w temperaturze 130 stopni C. Po upieczeniu wyłóż na talerzyk.

powrót

Podobne przepisy

Creme brulee herbaciany
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Domowa pascha
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Potrawy wielkanocne
Sorbet z mango
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Naleśniki a la Gundel
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Truskawki w czekoladzie
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kutia
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery, Dania wegańskie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.