Crème caramel

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Crème caramel
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

100 g cukru

500 ml mleczka kokosowego

6 jajek

łyżka rumu

skórka z 2 limetek

125 g prażonych wiórków kokosowych



Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Zagotować czajnik wody na kąpiel wodną. Rozpuścić w rondelku cukier z łyżką wody, lekko zrumienić i wlać do formy o śr. 20 cm. Stężeje po ok. 5 minutach. Zmieszać wszystkie pozostałe składniki, oprócz skórki z limetki i wiórków kokosowych. Przecedzić custard na stężały karmel. Posypać skórką z limetki i wiórkami kokosowymi, lekko wymieszać. Piec w kąpieli wodnej przez ok. 40 minut. Ostudzić. Przed podaniem wstawić na co najmniej 4 godziny do lodówki.

powrót

Podobne przepisy

Pudding czekoladowo - pomarańczowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Czekolada (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Zimny suflet truskawkowy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zapiekane maliny z kruszonką
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Truskawkowa granita
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krówki
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.