Crème caramel

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Crème caramel
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

100 g cukru

500 ml mleczka kokosowego

6 jajek

łyżka rumu

skórka z 2 limetek

125 g prażonych wiórków kokosowych



Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Zagotować czajnik wody na kąpiel wodną. Rozpuścić w rondelku cukier z łyżką wody, lekko zrumienić i wlać do formy o śr. 20 cm. Stężeje po ok. 5 minutach. Zmieszać wszystkie pozostałe składniki, oprócz skórki z limetki i wiórków kokosowych. Przecedzić custard na stężały karmel. Posypać skórką z limetki i wiórkami kokosowymi, lekko wymieszać. Piec w kąpieli wodnej przez ok. 40 minut. Ostudzić. Przed podaniem wstawić na co najmniej 4 godziny do lodówki.

powrót

Podobne przepisy

Brzoskwinie pieczone w winie marsala
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Waniliowo–kokosowy ryż z bakaliami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
Deser z chia
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania dietetyczne, Dobre dla dzieci
Kutia
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery, Dania wegańskie
Francuskie tosty z salsą truskawkową
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska
Suflet czekoladowy
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.