Crème brulée, cynamonowe filo i cukrowe ozdoby

Przepis z programu Przyjęcie u Rocco
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Crème brulée, cynamonowe filo i cukrowe ozdoby
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki kremu:

6 żółtek

2 całe jaja

480 ml tłustej śmietany

480 ml pełnotłustego mleka

225 g cukru

1 laska wanilii albo 2 łyżeczki ekstraktu wanilii



Składniki ciasta filo:

3 płaty ciasta filo

115 g roztopionego masła

75 g cukru cynamonowego (75 g cukru wymieszanego z 2 łyżkami mielonego cynamonu)



Składniki cukrowych ozdób:

115 g cukru

2 łyżki wody



Przygotowanie kremu:

W misce dokładnie wymieszaj żółtka, jaja i cukier. Dodaj wanilię i mleko, wymieszaj dokładnie, dolej śmietanę. Przelej do foremki 15x30 cm, przykryj folią i włóż do większej formy. Wstaw do piekarnika. Do większej formy wlej gorącą wodę do połowy wysokości. Piecz w 175°C przez 1 godzinę i 15 minut. Po tym czasie wyjmij ostrożnie formę z wody i potrząśnij. Jeśli crème brulée przypomina galaretkę, jest gotowe. Jeżeli pozostał płynny, wstaw go na kolejne 15-20 minut.

Po wyjęciu włóż do lodówki na co najmniej 4 godziny albo całą noc.



Przygotowanie ciasta filo:

Rozłóż płat ciasta filo, przy pomocy pędzelka delikatnie posmaruj roztopionym masłem, posyp cukrem cynamonowym. Powtórz czynności z kolejnymi płatami ciasta, rozetnij je na równe trójkąty, przełóż na blachę wyłożoną pergaminem. Przykryj arkuszem pergaminu i dociśnij drugą blachą.

Piecz przez 10-12 minut w 175°C.



Przygotowanie cukrowych ozdób:

Doprowadź wodę z cukrem do wrzenia. Gotuj, aż syrop będzie złocistobrązowy. Wtedy pozostaw, aby stygł przez 4-5 minut. Zanurz widelec w syropie, poruszaj nim nad arkuszem pergaminu, żeby powstały cienkie nitki. Gdy spadną na pergamin, dłońmi ukształtuj z nich dowolną formę.



Podanie:

Połóż na talerzu trójkąt z ciasta filo. Metalowym krążkiem wytnij kawałek crème brulée, ostrożnie wyjmij z foremki i ułóż na cieście. Przykryj drugim trójkątem z ciasta. Na wierzchu ułóż cukrową ozdobę.



© 2012 J. Geoffrey Johnson

powrót

Podobne przepisy

Banan z patelni
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zimny mus kawa z mlekiem w filiżance
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krokiety z jabłek z sosem jarzębinowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Suflet czekoladowy
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Racuszki z jabłkami i lodami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.