Jamie  Oliver

Coś na kształt sufletu, z rabarbarem i kremem custard


Przepis z programu Jamie w domu 2 (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Coś na kształt sufletu, z rabarbarem i  kremem custard
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

400 g rabarbaru

pokrojonego na kawałki o długości 2.5 cm

100 g cukru plus dwie łyżki

25 g miękkiego masła

6 herbatniczków imbirowych

150 g gotowego kremu custard

plus trochę do podania

1 duże żółtko od kur z wolnego chowu plus 4 białka

1 łyżeczka mąki

szczypta soli morskiej

 

 

Przygotowanie:


Nagrzejcie piekarnik do temperatury 180 stopni C i wstawcie do niego blachę, żeby się rozgrzała. Pokrojony rabarbar włóżcie do rondelka i dosypcie 100 g cukru. Przykryjcie pokrywką i gotujcie na małym ogniu przez około 10 minut, aż rabarbar zmięknie. Odstawcie na bok do ostygnięcia.
Weźcie sześć małych foremek sufletowych i wysmarujcie je masłem. Włóżcie herbatniczki do woreczka foliowego, zawiążcie woreczek i zmiażdżcie ciastka wałkiem albo dnem garnka na drobne okruszki. Wysypcie posmarowane foremki okruszkami, po czym strząśnijcie nadmiar okruszków i odłóżcie na później. (Możecie przygotowane foremki trzymać w lodówce, do momentu, kiedy będziecie gotowi do pieczenia sufletu). Do każdej foremki nałóżcie po łyżce gotowanego rabarbaru. Resztę rabarbaru wymieszajcie z kremem custard, żółtkiem i mąką. W dużej, suchej misce ubijcie mikserem białka ze szczyptą soli na pianę. Do piany dodajcie dwie łyżki cukru i ubijajcie, aż piana będzie naprawdę sztywna - powinno to zająć około 3 minut. Bardzo delikatnie, przegarniając od dołu, wymieszajcie pianę z kremowo - rabarbarową masą. Ponakładajcie do foremek i wyrównajcie wierzch. Wytrzyjcie brzegi foremek do czysta papierowym ręcznikiem. Wyjmijcie z piekarnika nagrzaną blachę i ustawcie na niej foremki. Wstawcie je do nagrzanego piekarnika i pieczcie 18-20 minut, aż suflety się podniosą i nabiorą złotego koloru. Podawajcie natychmiast, posypane resztą okruszków imbirowych herbatników.

powrót

Podobne przepisy

Tarta orzechowo-figowa z serem brie i sosem gruszkowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.31)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kulebiak
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Karmelowe brownie
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Brownie
Tartaletki bananowo-krówkowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.23)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Napoleonka
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.