Tomasz Jakubiak

Cordon bleu po polsku z sałatką ze szparagów i fasolki


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z indyka

odsłon: 422

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 sznycle z piersi indyka

2 plastry dobrej szynki konserwowej

opakowanie sera smażonego

2 jajka

mąka do panierowania

bułka tarta do panierowania

olej do smażenia

 

Sałatka ze szparagów i fasolki:

pęczek szparagów

duża garść świeżej fasolki szparagowej

10 szt. pomidorków koktajlowych

3 łyżki pestek słonecznika

garść zielonego musztardowca

 

Dressing:

6 łyżek oliwy z oliwek

2 łyżki octu balsamicznego

3 - 4 liście bazylii

ząbek czosnku

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Przekrój sznycle w poprzek i dokładnie rozbij, żeby były cienkie. Dopraw mięso solą i pieprzem. Do środka włóż ser smażony. Na to połóż szynkę konserwową. Kotlet złóż na pół, obtocz w panierce i usmaż na rozgrzanym oleju.
Przygotuj sałatkę. Szparagi i fasolkę szparagową pokrój na mniejsze kawałki. Warzywa krótko podgotuj w wodzie z odrobiną cukru. Warzywa odcedź i osusz. Do szparagów i fasolki dodaj pokrojone pomidory koktajlowe.
Następnie dodaj uprażone pestki słoneczka i liście musztardowca.
Sałatkę dopraw solą i pieprzem.
Przygotuj sos. W moździerzu utrzyj czosnek z liśćmi bazylii i odrobiną soli. W słoiczku połącz oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, zmiażdżony ząbek czosnku, pieprz. Sałatkę polej sosem. Smacznego!





powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.