Congee z grzybami shiitake i gomashio

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 51)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Congee z grzybami shiitake i gomashio
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 filiżanka brązowego ryżu

500 ml wody albo bulionu jarzynowego

1 filiżanka pokrojonych grzybów shiitake

1 łyżka startego imbiru

1 łyżka gomashio (uprażony sezam wymieszany z solą morską w proporcjach 3:1)

1 łyżeczka octu umeboshi

Przygotowanie:

Ryż kilkakrotnie opłukać, zalać wodą i odstawić na całą noc. Odcedzić.
Do garnka o grubym dnie wlać 500 ml wody albo bulionu. Dodać ryż, grzyby i imbir. Gotować na małym ogniu przez 2 godziny mieszając co jakiś czas. Powinna powstać gęsta zupa. Jeśli trzeba, w trakcie gotowania dolać trochę wody.
Przed podaniem wlać ocet i posypać zupę gomashio.

powrót

Podobne przepisy

Puree pietruszkowe
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Zakwas na żur lub barszcz biały
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Wrap z jajkiem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Wrap z pstrągiem i sosem tatarskim
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 46)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.