Agnieszka Kręglicka

Confit z kaczki


Przepis z programu Para w kuchni (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Confit z kaczki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 udka kacze

1 kg tłuszczu gęsiego

sól

pieprz

tymianek

rozmaryn

listki laurowe

czosnek

 

Przygotowanie:

Udka kacze obłożyć przyprawami i marynować przez noc lub dłużej. Tłuszcz gęsi stopić i podgrzać, aż będzie delikatnie pyrkotał. Oczyścić z przypraw mięso i całkowicie zanurzyć w tłuszczu. Gotować na małym ogniu, powoli, ok. 2 godzin. Kiedy mięso jest miękkie zakończyć gotowanie. Mięso wyjąć. Tłuszcz ostudzić. Pod tłuszczem zbierze się mięsna galaretka. Należy ostrożnie zdjąć tłuszcz, galaretkę wykorzystać do przygotowania sosu, tłuszcz zachować. Zanurzone w czystym tłuszczu mięso można długo przechowywać. Mięso powoli smażone jest jasne, należy przed podaniem zrumienić je na patelni lub pod opiekaczem. Tradycyjnym dodatkiem do confit, są ziemniaki smażone na gęsim smalcu z natką pietruszki i czosnkiem.

powrót

Podobne przepisy

Curry z kurczakiem i ananasem
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kacza pierś w sosie pieprzowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Udziec jagnięcy z czosnkiem i musztardą
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Naleśnikowe cannelloni
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Hamburger doskonały
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.