Agnieszka Kręglicka

Confit z kaczki


Przepis z programu Para w kuchni (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Confit z kaczki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 udka kacze

1 kg tłuszczu gęsiego

sól

pieprz

tymianek

rozmaryn

listki laurowe

czosnek

 

Przygotowanie:

Udka kacze obłożyć przyprawami i marynować przez noc lub dłużej. Tłuszcz gęsi stopić i podgrzać, aż będzie delikatnie pyrkotał. Oczyścić z przypraw mięso i całkowicie zanurzyć w tłuszczu. Gotować na małym ogniu, powoli, ok. 2 godzin. Kiedy mięso jest miękkie zakończyć gotowanie. Mięso wyjąć. Tłuszcz ostudzić. Pod tłuszczem zbierze się mięsna galaretka. Należy ostrożnie zdjąć tłuszcz, galaretkę wykorzystać do przygotowania sosu, tłuszcz zachować. Zanurzone w czystym tłuszczu mięso można długo przechowywać. Mięso powoli smażone jest jasne, należy przed podaniem zrumienić je na patelni lub pod opiekaczem. Tradycyjnym dodatkiem do confit, są ziemniaki smażone na gęsim smalcu z natką pietruszki i czosnkiem.

powrót

Podobne przepisy

Kurczak cytrynowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska
Grillowane przepiórki z purée i sosem Porto
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia portugalska
Pulpeciki jagnięce w greckim stylu
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Steki wołowe z prażonymi jabłkami i kaszą gryczaną
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.