Sophie Grigson

Conchiglioni z sosem sycylijskim


Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Conchiglioni z sosem sycylijskim
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

oliwa

2 średnie cebule

puszka tuńczyka w oleju albo w sosie własnym

garść suszonych rodzynek-koryntek

garść orzeszków piniowych

garść czarnych oliwek bez pestek

słoiczek owoców kaparów

6 suszonych pomidorów

1 ząbek czosnku

2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

duży pęczek bazylii

1 szklanka wody

10 całych liści bazylii

olej

parmezan

paczka makaronu conchiglie (muszelki)

 

 

Przygotowanie:


Na dużej ilości oliwy delikatnie podsmażyć pokrojoną cebulę. Dodać odsączone mięso tuńczyka, suszone koryntki, piniole, posiekane oliwki, 8 - 10 posiekanych owoców kaparów i pokrojone w paski suszone pomidory, natkę pietruszki i posiekany czosnek. Wymieszać składniki i zalać wodą. Dusić 30 minut, aż woda odparuje, a sos będzie gęsty i zawiesisty. Ugotować makaron w dużej ilości osolonej wody (3 litry). Pourywać liście z pęczka bazylii i podrzeć je na kawałki. Odłożone liście bazylii wrzucać po trzy na patelnię do głębokiego oleju – na 2-3 sekundy, żeby stały się szkliste. Do dużej ciepłej miski wsypać odsączony makaron, nałożyć sos i posypać wszystko porwanymi liśćmi bazylii. Szybko wymieszać, posypać wiórkami parmezanu i smażonymi listkami bazylii. Natychmiast podawać.

powrót

Podobne przepisy

Spaghetti z czosnkiem, szpinakiem i chili
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kopytka szczawiowe
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 5
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Lasagne z rosołem
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Nadziewana cykoria zapiekana w paskach makaronu
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tagliatelle z białą truflą
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.