Annabel  Langbein

Combry jagnięce z salsa verde


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Combry jagnięce z salsa verde
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0






Składniki:

3 combry jagnięce

4 łyżki stołowe salsa verde

sól w płatkach i świeżo zmielony czarny pieprz



Na salsa verde:

1½ szklanki (dwie garści) natki pietruszki bez łodyg

1 garść (ok. 40 łodyg) posiekanego szczypiorku

1 szklanka oliwy z pierwszego tłoczenia

¼ szklanki kaparów

3 ząbki czosnku

4 łyżki stołowe soku z cytryny

2 łyżeczki musztardy dijon

świeżo zmielony czarny pieprz

¼ małej, posiekanej czerwonej cebuli

1 puszeczka odcedzonych sardeli (8-10 sztuk)

białko z jaja ugotowanego na twardo



Składniki posypki:

1½ szklanki wiórków kokosowych

½ szklanki cukru pudru

2 łyżki stołowe skrobi kukurydzianej



Przygotowanie:

Natrzyj mięso salsa verde, dopraw solą i pieprzem. Przykryj i zostaw w kuchni na co najmniej pół godziny albo na 12 godzin w lodówce. Jeśli włożysz mięso do lodówki, wyjmij je na 30 min. przed pieczeniem, żeby powróciło do temperatury pokojowej. Rozgrzej piekarnik do 230°C. Przełóż mięso do brytfanny, piecz przez 16-20 min. Wyjmij z piekarnika, przykryj folią aluminiową i paroma ściereczkami. Niech postoi przez 10-15 min. Podziel na porcje rozcinając między kośćmi. Podaj z dodatkową porcją salsa verde.



Salsa verde:

Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę. Sos można przechowywać przez tydzień w słoiku w lodówce albo zamrozić.



© Annabel Langbein

powrót

Podobne przepisy

Rendang z wołowiny
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska
Hamburgery
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.