Comber jagnięcy w sosie porto z warzywnym gołąbkiem chartreuse

Przepis z programu Szefowie kuchni (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Comber jagnięcy w sosie porto z warzywnym gołąbkiem chartreuse
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Comber jagnięcy

80 dag jagnięciny

łyżka oliwy

brązowy cukier

pieprz młotkowany

czosnek

rozmaryn świeży (doniczka)

Gołąbek chartreuse

pół kapusty włoskiej

marchew

seler

pietruszka korzeń

por

szalotka

8 dag wędzonego boczku

10 dag masła

Sos porto

2 łyżki porto

szalotka

8 dag masła

rozmaryn świeży (doniczka)

ciemny sos Demiglas

Ziemniaczane baryłki

60 dag ziemniaków

masło

świeży tymianek (doniczka)

Przyprawy

sól

grubo mielony czarny pieprz

cukier do smaku

Przygotowanie:

Jagnięcinę zamarynować w oliwie i przyprawach przełożyć do metalowego lub szklanego naczynia i odstawić do lodówki na około 3 godziny. Duże liście kapusty włoskiej sparzyć. Boczek, warzywa i szalotkę pokroić w słomkę, przesmażyć na maśle, doprawić do smaku i zawinąć w liście kapusty włoskiej. Gotować na parze przez około 15 - 20 minut. Na klarowanym maśle przesmażyć szalotkę dodać porto i przyprawy i poddusić do miękkości. Gdy szalotka zmięknie dodać ciemny sos demiglas i zredukować do odpowiedniej konsystencji. Z ziemniaków wyciąć baryłki (powinno być siedem ścian) i ugotować w osolonej wodzie. Zamarynowaną jagnięcinę piec w temperaturze 180 stopniach C przez około 15 minut (można też użyć termometru sondy ustawionej na 47 - 48 stopni C. wewnątrz pieczonej jagnięciny wtedy będzie krwista lub 50 - 52 stopni C wtedy będzie średnio krwista). Baryłki odcedzić i podsmażyć na surowym maśle z dodatkiem świeżego tymianku.

powrót

Podobne przepisy

Królik z czarnymi oliwkami
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Schab aromatyzowany szałwią i czosnkiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Bigos z wędzoną śliwką i śliwowicą
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Stek na łożu z soli
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.