Sophie Grigson

Colcannon


Przepis z programu Gotuj zieleninę z Sophie (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia irlandzka

Colcannon
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ kg zielonej kapusty

½ kg ziemniaków

1 szklanka śmietany kremówki

3 dymki

posiekane

1 czubata łyżka masła

sól

pieprz

 

 

Przygotowanie:


Pokrój kapustę, zalej wodą i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości (ok. pół godziny). Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Doprowadź do wrzenia śmietanę z masłem i posiekaną dymką i gotuj 10-15 minut. Odsącz ugotowaną kapustę i zmiel w blenderze razem z przestudzoną śmietaną z dodatkami (pamiętaj, żeby przytrzymać pokrywkę, zacząć na małych obrotach i uchyl otwór w pokrywie blendera, żeby wypuścić parę). Ugnieć ręcznie ziemniaki, a następnie zmieszaj je dokładnie z masą kapuściano-śmietankową.

powrót

Podobne przepisy

Czipsy z warzyw
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ziemniaki w kaczym smalcu
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Paszteciki ze szpinakiem i fetą
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Galaretki w polskich smakach
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
(odc.12)ciecierzyca duszona z warzywami
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
(odc.06) faszerowane warzywa
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.