Sophie Grigson

Colcannon


Przepis z programu Gotuj zieleninę z Sophie (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia irlandzka

Colcannon
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ kg zielonej kapusty

½ kg ziemniaków

1 szklanka śmietany kremówki

3 dymki

posiekane

1 czubata łyżka masła

sól

pieprz

 

 

Przygotowanie:


Pokrój kapustę, zalej wodą i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości (ok. pół godziny). Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Doprowadź do wrzenia śmietanę z masłem i posiekaną dymką i gotuj 10-15 minut. Odsącz ugotowaną kapustę i zmiel w blenderze razem z przestudzoną śmietaną z dodatkami (pamiętaj, żeby przytrzymać pokrywkę, zacząć na małych obrotach i uchyl otwór w pokrywie blendera, żeby wypuścić parę). Ugnieć ręcznie ziemniaki, a następnie zmieszaj je dokładnie z masą kapuściano-śmietankową.

powrót

Podobne przepisy

Dynia smażona w cieście
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania z dyni
3 rodzaje tartinek
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Paszteciki ze szpinakiem i fetą
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.