Cochinita pibil Waltera

Przepis z programu Wolny tydzień Chucka (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Cochinita pibil Waltera
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

ostra pasta recado:

1 łyżka annatto (mielone pestki anchiote)

1 łyżka ziaren kolendry

1 łyżka ziaren pieprzu

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka soli

3 zmielone goździki

3 zmiażdżone ząbki czosnku

1 posiekana chili habanero

2 grubo posiekane pędy świeżego oregano

sok z 8 limonek lub gorzkich pomarańczy albo biały ocet winny



2 kg łopatki wieprzowej z kością

8 namoczonych liści bananowca



łagodna salsa:

2 łyżki oliwy

1 pęczek świeżej kolendry, drobno posiekanej

1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę

sok z 1 pomarańczy lub 2 limonek

sól i pieprz



salsa xni pec:

4 pomidory, bez nasion, pokrojone w kostkę

skórka i sok z 4 limonek lub 2 pomarańczy

1 pęczek świeżej kolendry

1 chili habanero, posiekana

1 cebula pokrojona w kostkę

sól i pieprz



4 kawałki bagietki lub 4 tortille



Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 160°C. Recado: w blenderze miksujemy annatto, kolendrę, pieprz, cynamon, sól, goździki, czosnek, oregano i chili. Dodajemy sok i łączymy. Nacieramy łopatkę wieprzową pastą recado. Brytfannę wykładamy połową liści bananowca. Na liściach kładziemy mięso i nakrywamy pozostałymi liśćmi. Dodajemy na wierzch pozostałą pastę recado. Nakrywamy pokrywką lub folią aluminiową i pieczemy około 6 godzin, aż mięso będzie odpadać od kości. W tym czasie przygotowujemy łagodną salsę: łączymy oliwę, kolendrę, cebulę i sok z pomarańczy. Doprawiamy solą i pieprzem. Przechowujemy w lodówce. Ostra salsa xni pec: łączymy pomidory, sok i skórkę z limonki, kolendrę, chili i cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem. Przechowujemy w lodówce. Podajemy wieprzowinę z bagietką lub tortillą, sosem i salsą.

powrót

Podobne przepisy

Kurczę w estragonie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Faszerowana kapusta z sosem chrzanowym
Andrzej Polan
Przepis z programu Czy na pewno umiesz gotować? (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kurczak po baskijsku
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.