Cochinita pibil Waltera

Przepis z programu Wolny tydzień Chucka (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Cochinita pibil Waltera
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

ostra pasta recado:

1 łyżka annatto (mielone pestki anchiote)

1 łyżka ziaren kolendry

1 łyżka ziaren pieprzu

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka soli

3 zmielone goździki

3 zmiażdżone ząbki czosnku

1 posiekana chili habanero

2 grubo posiekane pędy świeżego oregano

sok z 8 limonek lub gorzkich pomarańczy albo biały ocet winny



2 kg łopatki wieprzowej z kością

8 namoczonych liści bananowca



łagodna salsa:

2 łyżki oliwy

1 pęczek świeżej kolendry, drobno posiekanej

1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę

sok z 1 pomarańczy lub 2 limonek

sól i pieprz



salsa xni pec:

4 pomidory, bez nasion, pokrojone w kostkę

skórka i sok z 4 limonek lub 2 pomarańczy

1 pęczek świeżej kolendry

1 chili habanero, posiekana

1 cebula pokrojona w kostkę

sól i pieprz



4 kawałki bagietki lub 4 tortille



Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 160°C. Recado: w blenderze miksujemy annatto, kolendrę, pieprz, cynamon, sól, goździki, czosnek, oregano i chili. Dodajemy sok i łączymy. Nacieramy łopatkę wieprzową pastą recado. Brytfannę wykładamy połową liści bananowca. Na liściach kładziemy mięso i nakrywamy pozostałymi liśćmi. Dodajemy na wierzch pozostałą pastę recado. Nakrywamy pokrywką lub folią aluminiową i pieczemy około 6 godzin, aż mięso będzie odpadać od kości. W tym czasie przygotowujemy łagodną salsę: łączymy oliwę, kolendrę, cebulę i sok z pomarańczy. Doprawiamy solą i pieprzem. Przechowujemy w lodówce. Ostra salsa xni pec: łączymy pomidory, sok i skórkę z limonki, kolendrę, chili i cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem. Przechowujemy w lodówce. Podajemy wieprzowinę z bagietką lub tortillą, sosem i salsą.

powrót

Podobne przepisy

Faszerowane bakaliami udka kurczaka
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Szybki pieczony kurczak z frytkami
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kurczak pieczony
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Paupiettes z indyka z maronami i brukselką
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Szybki stek
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Szakszuka z chipsami ze słoweńskiej kiełbasy
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.