Si King

Clootie dumpling czyli gotowany keks


Przepis z programu Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Clootie dumpling czyli gotowany keks
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

350 g sułtanek

350 g mąki pszennej

170 g zmielonego łoju wołowego

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka przyprawy piernikowej

½ łyżeczki imbiru w proszku

1 grubo starte jabłko

150 g brązowego cukru

3 łyżki melasy

½ łyżeczki proszku do pieczenia

1 roztrzepane jajko

150-200 ml mleka

 

Do gotowania—gaza lub ściereczka

 

 

Przygotowanie:


Zagotować wodę w dużym garnku. Wymieszać wszystkie suche składniki, łój i tarte jabłko. Dodać melasę, jajko i mleko, wymieszać na zwarte ciasto. Gazę lub ściereczkę zanurzyć we wrzatku, po czym rozłożyć na równej powierzchni i posypać mąką (mąka utworzy skórkę gotowanego ciasta). Na środek gazy nałożyć ciasto, złożyć brzegi gazy i ciasno owinąć ciasto (ma powstać rodzaj woreczka), a następnie obwiązać od góry sznurkiem. Włożyć do garnka z wrzątkiem (woda musi przykrywać owinięte gazą ciasto). Gotować 3 ½ godziny. Po tym czasie wyjąć ciasto z wody, rozciąć sznurek i zaczać delikatnie zdejmować gazę. Po zdjęciu gazy z wierzchu ciasta przykryć je talerzem, a następnie obrócić na talerz i wtedy zdjąć resztę gazy. Ciasto położyć przy palenisku kominka, żeby obeschło i nabrało brązowego koloru.

powrót

Podobne przepisy

Rolada makowa z kremem kawowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Sernik
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Szarlotka z gruszek w doniczce
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Lilijki miodowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta czekoladowa z czerwonymi pomarańczami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.2) II seria
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.