Clootie dumpling czyli gotowany keks

Clootie dumpling czyli gotowany keks
Oceń przepis:
36 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Si King

Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska

Składniki:

  • 350 g sułtanek
  • 350 g mąki pszennej
  • 170 g zmielonego łoju wołowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
  • ½ łyżeczki imbiru w proszku
  • 1 grubo starte jabłko
  • 150 g brązowego cukru
  • 3 łyżki melasy
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 roztrzepane jajko
  • 150-200 ml mleka
  • Do gotowania—gaza lub ściereczka

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zagotować wodę w dużym garnku. Wymieszać wszystkie suche składniki, łój i tarte jabłko. Dodać melasę, jajko i mleko, wymieszać na zwarte ciasto. Gazę lub ściereczkę zanurzyć we wrzatku, po czym rozłożyć na równej powierzchni i posypać mąką (mąka utworzy skórkę gotowanego ciasta). Na środek gazy nałożyć ciasto, złożyć brzegi gazy i ciasno owinąć ciasto (ma powstać rodzaj woreczka), a następnie obwiązać od góry sznurkiem. Włożyć do garnka z wrzątkiem (woda musi przykrywać owinięte gazą ciasto). Gotować 3 ½ godziny. Po tym czasie wyjąć ciasto z wody, rozciąć sznurek i zaczać delikatnie zdejmować gazę. Po zdjęciu gazy z wierzchu ciasta przykryć je talerzem, a następnie obrócić na talerz i wtedy zdjąć resztę gazy. Ciasto położyć przy palenisku kominka, żeby obeschło i nabrało brązowego koloru.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA