Anna Olson

Clafoutis ze śliwkami


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Clafoutis ze śliwkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 duże fioletowe śliwki

½ szklanki mąki pszennej

6 łyżek cukru

½ łyżeczki cynamonu

szczypta soli

2 duże jajka

białko 1 jajka

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

2 szklanki mleka 2%

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C i natłuść 4 foremki o pojemności 150 ml. Pokrój śliwki na ćwiartki i ułóż w foremkach. Zmieszaj w misce mąkę, cukier, cynamon i sól. W oddzielnej misce wymieszaj trzepaczką jajka, białko, ekstrakt waniliowy i mleko. Wlej mleczną mieszaninę do sypkich składników i mieszaj, aż się połączą. Powoli zalej śliwki i piecz przez 25 – 30 min., aż ciasto zrobi się złociste.
Podawaj clafoutis na ciepło albo o temperaturze pokojowej z kulką lodów waniliowych albo odrobiną miodu lawendowego.

powrót

Podobne przepisy

Ananasy z cukrem trzcinowym, sokiem i liśćmi z limonki o aromacie trawy cytrynowej
Przepis z programu Spalony? (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia dietetyczna
Naleśniki z jabłkami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Omlet czekoladowy
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
(odc.08)gruszki w winie
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tosty francuskie, lemon curd i owoce
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Naleśniki czekoladowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.