Jacques Pépin

Clafoutis z morelami


Przepis z programu Jacques Pepin: Nowe dania na szybko (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Clafoutis z morelami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 łyżki masła

1 puszka (280 gramów) połówek moreli w syropie

¼ szklanki mąki pszennej

3 duże jajka

2 łyżki cukru

¼ szklanki kwaśnej śmietany

1 łyżka cukru pudru

 

 

Przygotowanie:


Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Masło roztopić na patelni teflonowej o średnicy 20 centymetrów.
Morele osączyć, zachowując syrop. Powinno się uzyskać od 6 do 8 połówek moreli oraz ½ szklanki syropu. Mątewką wymieszać w misce syrop z mąką. Dodać jajka, cukier, kwaśną śmietanę oraz 1 łyżkę masła roztopionego na patelni. Mieszać do uzyskania gładkiej masy. Wlać ciasto do masła pozostałego na patelni. Na wierzchu równomiernie rozłożyć połówki moreli. Ustawić patelnię na ostrym ogniu na 2 minuty. Następnie przenieść do piekarnika. Zapiekać przez 18 do 20 minuty, aż ciasto nabierze złocistej barwy i stanie się puszyste. Wyjąć z piekarnika i oprószyć cukrem pudrem. Odstawić do przestygnięcia. Clafoutis podawać bezpośrednio z patelni, po pokrojeniu w trójkąty. Można też wyjąć deser z patelni. Sprawdzić, czy boki ciasta odstają od ścianek patelni. W razie potrzeby przesunąć ostrym nożem wzdłuż krawędzi. Na wierzchu deseru położyć kawałek folii spożywczej. Przewrócić na talerz. Położyć na clafoutis drugi talerz i ponownie obrócić, aby na wierzchu znalazła się chrupiąca skórka. Usunąć folię, pokroić w trójkąty i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Orzechowe trufle z kawą
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Rafaello na biszkopcie migdałowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Brzoskwinie w maladze
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Sikarni – jogurtowy deser z pistacjami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 55)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Zapiekane maliny z kruszonką
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Puchar gruszkowy według dawnej receptury
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.