Marieta  Marecka

Clafoutis z brokułami, szynką i pomidorami


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki

Clafoutis z brokułami, szynką i pomidorami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

½ op. mrożonych brokułów lub 1 mały świeży

8 plastrów szynki

8 pomidorków koktajlowych

4 jaja

4 łyżki mleka

4 łyżki mąki kukurydzianej

4 łyżki śmietany 30-36%

masło i bułka tarta do obsypania formy

1 ząbek czosnku

sól

pieprz

1 łyżka oliwy

świeża bazylia

 

Przygotowanie:

Brokuł dzielimy na małe różyczki i gotujemy krótko w osolonym wrzątku.
Szynkę kroimy w paski, czosnek w cienkie plasterki.
Rozgrzewamy oliwę i przesmażamy na niej paski szynki, na koniec dodajemy czosnek i krótko razem przesmażamy. Formę do zapiekania smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Układamy w niej różyczki brokułu, pomidorki przekrojone na pół, obsypujemy podprażoną szynką i drobno pokrojoną bazylią.
W osobnym naczyniu łączymy jaja z mlekiem i śmietaną, doprawiamy całość solą i pieprzem i dodajemy mąkę kukurydzianą. Mieszamy dokładnie i oblewamy warzywa w formie.
Wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 stopni na ok. 25 minut.

powrót

Podobne przepisy

Zapiekanka mięsno-warzywna
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ziemniaki à la boulangère
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tęczowa zapiekanka
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Makaronowa zapiekanka z wędzonym łososiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Zapiekanka rybna pachnąca dymem z serem ricotta
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.