Anna Olson

Ciepłe babeczki biszkoptowe nadziewane kremem cytrynowym


Przepis z programu Na słodko Cytryna (odc.8)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Ciepłe babeczki biszkoptowe nadziewane kremem cytrynowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Krem cytrynowy

1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

3 jajka

1 żółtko

½ szklanki cukru

½ kostki masła pociętego na kawałki

1 łyżeczka skórki cytrynowej



Przygotowanie:

Zmieszać w misce za pomocą metalowej trzepaczki sok cytrynowy, jajka i żółtko z cukrem. Dodać masło i skórkę cytrynową, składniki wymieszać. Miskę z masą umieścić na rondlu z wodą gotującą się na małym ogniu. Stale i delikatnie mieszając, podgrzewać przez 10-15 minut, aż masa stanie się puszysta, jasnożółta i gęsta. Zestawić miskę z ognia, ostudzić i schłodzić krem w lodówce.



Babeczki biszkoptowe

3 jajka

½ szklanki cukru

½ szklanki mąki uniwersalnej

¼ łyżeczki proszku do pieczenia

¼ łyżeczki soli

¼ kostki stopionego masła

½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

1 łyżeczka skórki cytrynowej

2 łyżeczki soku z cytryny



Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 175 stopni Celsjusza. Nasmarować tłuszczem i wysypać warstewką cukru 6 kokilek. Na dnie każdej kokilki ułożyć krążek papieru do pieczenia. Włożyć jajka w skorupkach do miski z jak najcieplejszą wodą z kranu. Następnie jajka wbić do miski i całe ucierać z cukrem za pomocą miksera przez 10-15 minut, aż masa zrobi się jasnożółta i puszysta. Przesiać do miski suche składniki. Zmieszać masło, ekstrakt waniliowy, skórkę i sok z cytryny i odstawić na bok. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dosypywać suche składniki. Dodać masło i wymieszać, aż składniki się połączą. Rozłożyć ciasto biszkoptowe do kokilek, pozostawiając ok. 1,5 centymetra, żeby babeczki rosnąc nie „wyszły” z naczynek. Do każdej kokilki z ciastem nałożyć po łyżce kremu cytrynowego i poczekać, aż się zapadnie w głąb biszkoptowego ciasta. Piec przez 20-25 minut, aż babeczki staną się lekko brązowe i sprężyste.



Podawać ciepłe babeczki, wyjęte z kokilek za pomocą noża i ułożone na talerzykach. Posypać babeczki cukrem-pudrem. Porcje można ozdobić resztą kremu cytrynowego i borówkami amerykańskimi lub jeżynami.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Palmierki z ciasta francuskiego
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Keks blondie
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Ciasta wielkanocne
Wysooktanowe pakieciki z ciasta filo
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.