Tomasz Jakubiak

Ciepła sałata z botwiny i kurzych wątróbek z pistacjami


Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 9072

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

pęczek botwiny

40 dag kurzych wątróbek

ćwierć szklanki łuskanych pistacji

jedna słodka cebula

20 ml octu winnego plus jedna łyżka

łyżka klarowanego masła

pół miękkiego awokado

2 łyżeczki brązowego cukru

3-4 truskawki

4 łyżki oliwy

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

W rondlu nastawiam osoloną wodę, a zaraz po zagotowaniu wlewam 20 ml octu i dodaję cukier. Do powstałego lekko pyrkającego płynu wrzucam małe buraki i gotuję około 10 min. Po ugotowaniu buraki obieram i kroję w ćwiartki. Na suchej patelni prażę przez minutę pistacje i przekładam do miski. Na tej samej patelni rozgrzewam masło i smażę posiekaną w kostkę cebulę. Gdy cebula się zarumieni dodaję oczyszczone z błon wątróbki, posiekane korzonki botwiny i ¼ liści, duszę na małym ogniu około 7 minut. Do gotowych wątróbek dokładam pistacje, truskawki, łyżkę octu i doprawiam solą oraz pieprzem – ściągam z ognia. Na dwa talerze rozkładam pocięte w kawałki awokado, na to ciepłe wątróbki i surowe pocięte liście, polewam oliwą i gotowe.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.