Delia  Smith

Cienkie placuszki z jabłkiem i calvadosem


Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Cienkie placuszki z jabłkiem i calvadosem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0




Przygotowanie

Ucieramy jabłko z gatunku Grany Smith na grubej tarce, zalewamy dwoma łyżkami calvadosu i odstawiamy na 10 minut.

Ubijamy ciasto z mąki zwykłej i gryczanej, doprawionej cynamonem, z jajek i creme fraiche, dodajemy do niego jabłka wraz z calvadosem i mieszamy.

Placuszki powinny być małe, więc na patelnię nalewamy 1 łyżkę stołową ciasta.

Gdy brzegi się przyrumienią – obracamy placuszek na drugą stronę i smażymy, aż będzie złocisty.

Przed podaniem podpalamy 3 łyżki stołowe podgrzanego w małym rondelku calvadosu i polewamy nim placuszki, po czym posypujemy drobnym cukrem i polewamy schłodzoną słodką śmietanką.



© Delia Smith

powrót

Podobne przepisy

Krokiety z ogonkiem
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
Gołąbki z podbiału
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Gołąbki
Ziemniaki z kawiorem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Święta (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska
Jajka na twardo w galarecie z estragonem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Omlet z szynką i serem
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.