James  Martin

Cieniutka tarta z membrillo i jabłkami, z bitą śmietaną miodowo-orzechową


Przepis z programu Na kolacji u arystokracji (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Cieniutka tarta z membrillo i jabłkami, z bitą śmietaną miodowo-orzechową
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Tarta

450 g gotowego ciasta francuskiego

6 jabłek, na przykład Golden Delicious, obranych ze skórki, pozbawionych komór nasiennych i przekrojonych na pół

50 g roztopionego na patelni masła i jeszcze trochę do posmarowania blachy

110 g membrillo lub pasty z pigwy; produkty dostępne w lepszych delikatesach lub hipermarketach

płynny miód

25 g drobno mielonego cukru

kilka listków mięty do dekoracji



Bita śmietana miodowo-orzechowa

150 ml śmietany kremówki (48%)

25 g orzechów włoskich, posiekanych

3 łyżki płynnego miodu



Przygotowanie

Na oprószonej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto francuskie (na grubość 3-4mm) i ponakłuwaj równomiernie widelcem. Wytnij z ciasta krążki średnicy 20-23cm i włóż je do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Pokrój jabłka na cienkie plasterki. Wyjmij krążki ciasta z lodówki i umieść je na blasze do pieczenia typu non-stick wysmarowanej masłem. Brzegi krążków lekko posmaruj roztopionym masłem, a na środku każdego dysku rozsmaruj membrillo lub pastę z pigwy. Na tym ułóż plasterki jabłek. Polej jabłka odrobiną miodu, posyp cukrem i piecz w piekarniku 5-6 minut, aż nabiorą złotego koloru. W międzyczasie przygotuj bitą śmietanę miodowo-orzechową. Ubij śmietanę i wmieszaj orzechy włoskie i miód. Wyjmij tarty z piekarnika i posmaruj je odrobiną pozostałego masła. Podawaj z łyżką orzechowej bitej śmietany i udekoruj listkami mięty.



© James Martin

powrót

Podobne przepisy

Sorbet z malinami i kwiatami hibiskusa
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 46)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pudding ryżowy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Kisiel żurawinowy
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Holenderski pudding czekoladowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Waniliowy pudding z sosem truskawkowym
Przepis z programu Spalony? (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Wariacja na temat tiramisu
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.