James  Martin

Cieniutka tarta z membrillo i jabłkami, z bitą śmietaną miodowo-orzechową


Przepis z programu Na kolacji u arystokracji (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Cieniutka tarta z membrillo i jabłkami, z bitą śmietaną miodowo-orzechową
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Tarta

450 g gotowego ciasta francuskiego

6 jabłek, na przykład Golden Delicious, obranych ze skórki, pozbawionych komór nasiennych i przekrojonych na pół

50 g roztopionego na patelni masła i jeszcze trochę do posmarowania blachy

110 g membrillo lub pasty z pigwy; produkty dostępne w lepszych delikatesach lub hipermarketach

płynny miód

25 g drobno mielonego cukru

kilka listków mięty do dekoracji



Bita śmietana miodowo-orzechowa

150 ml śmietany kremówki (48%)

25 g orzechów włoskich, posiekanych

3 łyżki płynnego miodu



Przygotowanie

Na oprószonej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto francuskie (na grubość 3-4mm) i ponakłuwaj równomiernie widelcem. Wytnij z ciasta krążki średnicy 20-23cm i włóż je do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Pokrój jabłka na cienkie plasterki. Wyjmij krążki ciasta z lodówki i umieść je na blasze do pieczenia typu non-stick wysmarowanej masłem. Brzegi krążków lekko posmaruj roztopionym masłem, a na środku każdego dysku rozsmaruj membrillo lub pastę z pigwy. Na tym ułóż plasterki jabłek. Polej jabłka odrobiną miodu, posyp cukrem i piecz w piekarniku 5-6 minut, aż nabiorą złotego koloru. W międzyczasie przygotuj bitą śmietanę miodowo-orzechową. Ubij śmietanę i wmieszaj orzechy włoskie i miód. Wyjmij tarty z piekarnika i posmaruj je odrobiną pozostałego masła. Podawaj z łyżką orzechowej bitej śmietany i udekoruj listkami mięty.



© James Martin

powrót

Podobne przepisy

Waniliowy budyń jaglany z malinami i jeżynami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Orzechowe trufle z kawą
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
(odc.019) ananas z kolendrą
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Deser lodowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Karmel (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Crepe suzette
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.