Agnieszka Kręglicka

Cielęcina duszona w winie


Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Cielęcina duszona w winie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

800 g cielęciny pokrojonej w grubą kostkę

1 pokrojona w kostkę cebula

2 posiekane ząbki czosnku

2 szklanki czerwonego wina

1 szklanka przecieru pomidorowego

2 czerwone papryki

2 żółte papryki

1/2 ostrej papryczki

oliwa z oliwek

łyżka mąki

sól

pieprz

słodka papryka w proszku

oregano

kmin rzymski

 

Przygotowanie:

Mięso doprawić solą, pieprzem i kminem, odstawić. Całe papryki opalić opalarką gazową na czarno i zmyć przypaloną skórkę pod bieżącą wodą. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Mięso oprószyć mąką. Zrumienić partiami na gorącej oliwie razem z cebulą i czosnkiem, przekładać do garnka. Dodać paprykę do garnka z mięsem, lekko przesmażyć, doprawić ostrą papryką, słodką papryką w proszku i oregano. Zalać winem i sosem pomidorowym i gotować, aż sos zgęstnieje, a mięso będzie miękkie. Uzupełnić przyprawy.

powrót

Podobne przepisy

Szybki stek
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Fasolka po bretońsku a la Łapa
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Wołowina z woka na ostro
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kura w rosole
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.