Cielęcina a la Brillant Savarin

Cielęcina a'la Brillant Savarin
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Jan i Jakub Kuroniowie

Seria kulinarna:
Kuroniowie rozgryzają (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

Farsz:

  • 100 g drobno posiekanej słoniny
  • 60 g drobno posiekanych szalotek
  • 300 g wątróbek drobiowych
  • szczypta tymianku, liść laurowy, sól, pieprz.

Dodatkowo:

  • 100 g umytych i oczyszczonych kurek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 drobno posiekana szalotka
  • 200 ml śmietanki
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kurki osączamy, większe sztuki kroimy. Dusimy 5 min na maśle wraz z szalotką, skropione sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy śmietaną. Gotujemy na małym ogniu. Słoninę topimy, dodajemy szalotki i wątróbki. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, liściem laurowym. Smażymy, ciągle mieszając 5-7 min, odstawiamy. Plaster cielęciny o grubości 2-3 cm smarujemy centymetrową warstwą farszu. Nakładamy połowę kurek. Mięso zwijamy, spinamy igłą. Obsmażamy, przekładamy do rondla, zalewamy winem i wywarem, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i pomidory. Przykrywamy i dusimy 1 godziny na wolnym ogniu. Pod koniec duszenia potrawę solimy i pieprzymy. Sos odparowujemy. Roladę podajemy pokrojoną w plastry z sosem i resztą grzybów.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA