Gary  Rhodes

Ciasto ze śliwkami


Przepis z programu Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Ciasto ze śliwkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki farszu:

12 przepołowionych śliwek bez pestek

kawałek masła

75 g miałkiego cukru

4 łyżki stołowe wody



Składniki ciasta:

225 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

100 g masła

100 g miałkiego cukru

2 jaja

skórka z 1 cytryny i 1 pomarańczy

duża szczypta cynamonu

2 łyżki stołowe mleka

1 łyżka stołowa cukru demerara



Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 190°C. Ze śliwek usuń pestki i przekrój je na pół. Na patelni roztop kawałek masła. Dorzuć śliwki. Smaż na średnim ogniu przez kilka minut. Posyp miałkim cukrem. Dolej wodę. Smaż jeszcze chwilę, przewracając. Śliwki przełóż do naczynia żaroodpornego. Polej syropem z patelni. Pozostaw do wystygnięcia.



Przygotowanie ciasta:

Do robota kuchennego wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Dorzuć 100 g masła. Wsyp 100 g miałkiego cukru. Wbij 2 jaja. Dodaj startą skórkę z 1 cytryny i 1 pomarańczy. Dosyp dużą szczyptę cynamonu. Dolej mleko. Dokładnie zmiksuj. Przełóż na śliwki. Posyp cukrem demerara. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 55-60 minut. Podawaj gorące.

powrót

Podobne przepisy

Placek dyniowy ze śliwkami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tarta tatin
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Babka savarin z truskawkami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Babki i babeczki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta z jarmużem, oliwkami i fetą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Tarty
Szarlotka
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.