Gary  Rhodes

Ciasto ze śliwkami


Przepis z programu Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Ciasto ze śliwkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki farszu:

12 przepołowionych śliwek bez pestek

kawałek masła

75 g miałkiego cukru

4 łyżki stołowe wody



Składniki ciasta:

225 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

100 g masła

100 g miałkiego cukru

2 jaja

skórka z 1 cytryny i 1 pomarańczy

duża szczypta cynamonu

2 łyżki stołowe mleka

1 łyżka stołowa cukru demerara



Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 190°C. Ze śliwek usuń pestki i przekrój je na pół. Na patelni roztop kawałek masła. Dorzuć śliwki. Smaż na średnim ogniu przez kilka minut. Posyp miałkim cukrem. Dolej wodę. Smaż jeszcze chwilę, przewracając. Śliwki przełóż do naczynia żaroodpornego. Polej syropem z patelni. Pozostaw do wystygnięcia.



Przygotowanie ciasta:

Do robota kuchennego wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Dorzuć 100 g masła. Wsyp 100 g miałkiego cukru. Wbij 2 jaja. Dodaj startą skórkę z 1 cytryny i 1 pomarańczy. Dosyp dużą szczyptę cynamonu. Dolej mleko. Dokładnie zmiksuj. Przełóż na śliwki. Posyp cukrem demerara. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 55-60 minut. Podawaj gorące.

powrót

Podobne przepisy

Pudding z syropem klonowym
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tartaletki bananowo-krówkowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.23)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Tort Pischinger
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Ciasto limonkowo-kokosowe
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska, Kuchnia indyjska, Kuchnia lankijska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.